Ingen snö i Sierra Nevadas berg

2:15 min

Efter den varmaste vintern i mannaminne i Kalifornien är snötäcket i Sierra Nevadas berg nu nere på endast några få procent av det normala, vilket betyder att hela delstatens vattenförsörjning är i fara.

Det kommer alltså att bli en än mer akut vattenbrist och därmed torka i Kalifornien framöver, vilket nu fått delstaten att för första gången någonsin införa omfattande restriktioner för vattenanvändningen:

– Vi upplever en historiskt svårt torka, och det kräver åtgärder vi aldrig tidigare vidtagit, sa Kaliforniens guvernör Jerry Brown.

Det var ingen slump att guvernör Jerry Brown valde att deklarera Kaliforniens nya vattenlagar högt uppe i Sierra Nevadas berg, ståendes på en torr och gulnad äng, en plats där det egentligen ska ligga metervis med snö så här års.

Det var en placering med klart pedagogiska motiv.

För trots att delstaten nu är inne på sitt fjärde år av exceptionell torka, är det långt ifrån alla invånare som vill förstå vidden av vattenbristen, eller ändra på sin bekväma livsstil, och många vattnar sina gräsmattor, tvättar sina bilar och fyller sina swimmingpooler som om ingenting hade hänt.

Kaliforniens nya vattenlagar, med krav på att minska vattenkonsumtionen med en fjärdedel, ska sätta stopp för det.

För dem som lever här uppe på flera tusen meters höjd har det länge varit uppenbart att någonting är väldigt, väldigt fel.

William Fontana har varit guide bland Sierra Nevadas bergstoppar i 25 år, och när han höjer handen och visar mig hur mycket snö det borde ligga här just nu, är det bara luft de nära två meterna ner till det vissnade gräset:

– Vid den här tiden på året borde vi se uppemot två meter snö här, säger William Fontana.

Men vi ser ingenting av det nu?

– Precis, vi ser ingenting.

Ingen snö alls alltså. Det betyder att den mäktiga vårflod som just nu skulle ha forsat ner från bergsväggarna uteblivit, vilket i sin tur betyder att de vattenflöden som ska försörja Kaliforniens hushåll, industrier och så viktiga jordbruk, helt sinat.

– Hela Kalifornien är beroende av snön här i Sierra Nevada, säger William Fontana, medan vi tittar ut över bergen.

De är nakna så när som på några få fläckar snö här och där, och snötäcket är totalt sett nere på en historiskt låg nivå - bara sex procent av det normala.

William Fontana bara skakar på huvudet, han har aldrig tidigare sett sina berg så här, och han är djupt oroad.

– Under mina 25 år har det aldrig sett ut så här, så ja, jag är väldigt orolig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista