Privatleasing av bilar ökar kraftigt

1:55 min

Nybilsförsäljningen ökar kraftigt, en bidragande orsak kan vara privatleasing, som ökat de senaste åren.

– Det är någonting vi ser växer mer och mer, framförallt de senaste åren, säger Marcus Thomasfolk, informationschef på Volkswagen. Han säger att det framför allt är mindre bilar som Polo som privatleasas medan större bilar främst blir exempelvis tjänstebilar.

För Volkswagenkoncernens del har andelen bilar av märkena Audi, Porsche, Seat, Skoda och Volkswagen som säljs genom privatleasing fördubblats de senaste åren. Från 12 procent av försäljningen till privatpersoner år 2012 till 24 procent förra året. Även för Volvos del handlar det om en ökning, men man vill inte lämna ut exakta siffror. 

I mars ökade nybilsförsäljningen totalt sett jämfört med 14 procent jämfört med förra året och privatleasing ökade 40 procent.

– Tittar man på kvartal ett så kan man se att privatleasing ökar mycket, i den delen av markanden så har vi faktiskt en kraftig tillväxt, säger Bertil Abrahamsson, försäljningschef på analysföretaget Vroom.

Privatleasing innebär ungefär att man hyr bilen, och betalar en månadsavgift för bilen som man binder sig för att ha i exempelvis tre år. Service och försäkring kan ingå beroende på avtal. 

Varför privatleasing ökar är oklart, men reklam för att just leasa bilen som privatperson har blivit allt vanligare. Man avtalar exempelvis om hur långt man får köra, och att bilen ska lämnas tillbaka i ett visst skick.

Men avvikelser från avtalet kan bli kostsamma för den som leasar bilen.

– Problemet man kan se i marknadsföringen är att det framställs som ett helt bekymmersfritt bilägande men givetvis kan det uppstå komplikationer ändå. Jag tycker inte att man som konsument ska ta något förgivet när det gäller leasing, det gäller att läsa avtalsvillkoren, säger Martin Elfver, chefsjurist på Mortormännens riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista