Jessica Rosencrantz, Moderaterna, samt bild på tåg.
Foto: Andreas Alfredsson/Moderaterna samt JOHAN NILSSON /TT

Regeringens förslag om järnvägen möter blandade reaktioner

Centerpartiet: Möjlig förstatligande ett hot mot effektiviteten
1:45 min

Regeringen har idag berättat man redan i höst vill satsa 620 miljoner kronor mer på järnvägsunderhåll. Den politiska oppositionen tycker att förslaget är bra - men det räcker inte, menar Jessica Rosencrantz, trafikpolitisk talesperson för Moderaterna.

– Jag tror att pengar är en väldigt viktig del, men den andra delen handlar om att organisationen inom trafikverket fungerar på ett bra sätt, säger Jessica Rosencrantz.

De 620 miljonerna växer till nästa år till 1,24 miljarder. Det är samma summa som regeringen föreslog i sin höstbudget, men som riksdagen röstade ner i december förra året.

Det finns tydliga behov som motiverar satsningen, menar finansminister Magdalena Andersson.

– Det finns ju en del kritiska komponenter i järnvägssystemet där vi behöver öka underhållstakten. Det handlar om kontaktledningar, det handlar om växlar, det handlar om ställverk. Men det handlar också om att underhålla rälsen. Och poängen är att ge en mer tillförlitlig järnväg i närtid, säger hon.

Även Centerpartiet tycker det är bra att regeringen satsar och ser det som en fortsättning på den tidigare Alliansregeringens politik.

Men den stora farhågan är regeringens prat om att Trafikverket på egen hand skulle sköta underhållet, menar Anders Åkesson, trafikpolitisk talesperson för Centern.

– Vad jag känner en oro för är att de som ropar över förstatligande i själva genomförandet av drift och underhåll ska ha öron hos den nuvarande regeringen. Det skulle jag se som ett hot mot effektiviteten, säger han.

I det förslag som regeringen lade fram idag fanns inte mycket om bättre kontroll av underhållet, något som betonats tidigare. Det kommer mer i frågan när en utredning snart är klar, lovar statsminister Stefan Löfven.

– Det är ingen tvekan om att vi måste få en bättre samlad kontroll över underhållet. Det är för fragmenterat idag och då blir det inte effektivt och det blir inte heller tillräckligt säkert. Vi måste ha en bättre koll, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".