Kinberg Batra: Hedra Decemberöverenskommelsen

2:07 min

Moderaterna markerar idag mot regeringen om Decemberöverenskommelsen. Anna Kinberg-Batra kräver att regeringen håller uppgörelsen.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kräver i dag att regeringen ska respektera Decemberöverenskommelsen. Senast i samband med att vårbudgeten presenteras nästa vecka måste ett antal frågetecken rätas ut, säger Anna Kinberg Batra.

– Då kan man inte stoppa in vilken politik som helst i vårpropositionen. Den ska ange riktlinjern för den ekonomiska politiken och då kan man heller inte ensidigt luckra upp grunderna för finanspolitiken vilket ramverk och överskottsmål ändå utgör.

I början av mars sade finansminister Magdalena Andersson att regeringen vill överge överskottsmålet i statens finanser och i stället övergå till "ett sparande i balans". Konjunkturinstitutet tittar just nu på hur det skulle kunna gå till.

De fyra borgerliga partierna vill ha en bred parlamantarisk översyn av hela det finanspolitiska ramverket och om den granskningen visar att det finns skäl att revidera överskottsmålet är alliansen beredd att diskutera det. Moderatledaren Anna Kinberg Batra är inte nöjd med hur regeringen har hanterat frågan.

– Det förvånade mig att regeringen ensidigt öppnade för att avskaffa överskottsmålet, säger hon. Så har det inte gått till under de senaste åren när vi har gjort förändringar i ramverket och det lägger ju grunden för hela budgetprocessen.

Men finansminister Magdalena Andersson är också förvånad. Hon säger sig inte förstå Anna Kinberg-Batras kritik. Förslag om inskränkningar inom välfärden, som Moderatledaren befarar, kan inte att ingå i budgeten, säger hon.

– Självklart kommer den typen av lagstiftningsförslag inte läggas in i en budget. Utan vi kommer naturligtvis att hålla oss till Decemberöverenskommelsen, säger finansministern.

Kritiken när det gäller att slopa överskottsmålet har Magdalena Andersson heller ingen förståelse för.

– Vi har givit Konjunkturinstitutet ett uppdrag. sedan har vi varit tydliga hela vägen med att vi gärna ser en bred uppslutning om det skulle bli en förändring. Så att det är klart att det kommer att vara samtal i en eller annan form.

Redan när Anna Kinberg Batra var nyvald som partiledare fick hon intern kritik för att Moderaterna gått med på Decemberöverenskommelsen, som ju bland annat innebär att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Så frågan är om hennes utspel i dag är ett sätt att blidka kritikerna.

– Det finns ju debatter i många partier, men vi är beredda att heda överenskommelsen, säger Kinberg-Batra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista