Allianspartierna lägger fyra skilda budgetförslag

De borgerliga allianspartierna kommer att lägga fyra skilda budgetförslag både i höst och i vår, det skriver partiernas partisekreterare på DN debatt.

De fyra partisekreterarna, Tomas Tobé (M), Acko Ankarberg (KD), Maria Arnholm (FP) och Michael Arthursson (C) skriver att de fyra budgetmotionerna kommer att understryka att de är fyra olika partier men som står för gemensamma värderingar.

De slår fast att deras partier kommer kommer att hedra decemberöverenskommelsen men att de noga kommer att följa hur regeringen agerar.

Vi kommer inte att acceptera ett ensidigt agerande om överskottsmålet från regeringen, skriver de bland annat. 

De säger också att de är beredda att väcka misstroendevotum i frågor som inte omfattas av decemberöverenskommelsen som innebär att det regeringsalternativ som har störst parlamentariskt stöd kan få igenom sin budget.

Partisekreterarna skriver också att de redan bestämt sig för att gå fram med ett gemensamt valmanifest inför nästa val. 

Alliansens gemensamma utspel föregicks av att Moderatledaren Anna Kinberg Batra på tisdagen krävde ett tydligt besked från regeringen att den tänker "hedra" decemberöverenskommelsen.

– Om hon vet att det kommer separata budgetförslag kan hon ta ut svängarna lite mera i sin kritik av regeringen, därför att då följer man den vanliga budgetpraxisen sedan 90-talet och i slutändan kan Moderaterna rösta på sitt eget förslag in i det sista, säger statsvetaren Jonas Hinnfors, professor vid Göteborgs universitet, till TT.

Han kallar Alliansens skilda budgetmotioner för ett övergripande strategiskt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista