Kasselstrand anklagar SD-ledare för lögn

12 min

SD:s gruppledare Mattias Karlsson anklagas för att ljuga när han påstår att "SDU-ledningen ska ha lierat sig med personer från externa extremistorganisationer för att tillsammans flytta fram sina positioner och förändra moderpartiets ideologiska inriktning".

– Jag är arg, ledsen och upprörd för att utsättas för det här övergreppet från Mattias Karlsson och hans närmaste vänner, säger Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokraternas ungdomsförbund, i P1-morgon.

– Den här typen av anklagelser är något som jag aldrig under alla mina år inom partiet fått höra, inte ens från våra värsta politiska motståndare på extremvänsterkanten. Det saknar motstyckte.

Att Gustav Kasseltrand riskerar uteslutning, som Expressen först avslöjade, beror enligt vad partiets presschef Henrik Vinge säger till Ekot, bland annat på samröre med andra högerradikala ungdomsförbund - men även på tveksamheter kring var Kasselstrand står ideologiskt. Han var ju en av dem som ifrågasatte beslutet att partiet i första hand nu betecknas socialkonservativt och inte nationalistiskt - men Gustav Kasselstrand anser att det här är en felaktig bild som partiledningen har försökt etablera.

– Det finns inga som helst kopplingar mellan mig och några andra organisationer. Hade det varit så hade de också kunnat ta fram bevis om det, men det kan de inte.

Han säger också att det inte finns några avgörande ideologiska eller politiska skillnader mellan honom och partiledningen och att det hela snarare handlar om makten i partiet.

Ljuger Mattias Karlsson?

– Ja. Rakt av.

Även SD:s partisekreterare Richard Jomsof medverkade i P1-morgon. Han satt i samma studio som Gustav Kasselstrand, men avböjde att debattera frågan med honom.

– Vi befinner oss just nu i en utredning och den utredningen är inte klar. Jag har tagit del av en hel del bevis och inlägg i det här ärendet som kommer att presenteras på partistyrelsens bord den 27 april.

Han förklarar att det är svårt att ta en debatt i frågan innan ärendet behandlats av partistyrelsen. Jomshof menar att Kasselstrands beskyllningar om maktfullkomlighet hos partistyrelsen är nonsens.

– Det där är bara tomma beskyllningar. Vad det här handlar om är framförallt två saker: det har under flera års tid funnits misstankar om att människor som tillhör externa extremistorganisationer haft kopplingar rakt in i vårt ungdomsförbund och ungdomsförbundets ledning.

– Under hösten har det också blivit klart för oss att de här individerna försökt ta sig in i moderpartiet för att försöka påverka moderpartiets inriktning. Det har gått så långt att vi känner att vi måste agera. Vi kan inte acceptera att människor som inte delar våra grundläggande värderingar ansluter sig till vårt parti och försöker göra det till något det inte är, säger Richard Jomshof.

Av de 20-tal medlemmar som riskerar uteslutning finns en stor grupp bland ledningen inom SDU men även i den nya ledningen för partiets Stockholmsdistrikt. William Hahne som är vice ordförande för ungdomsförbundet valdes till ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm för en tid sedan men partiet kan komma att ogiltigförklara årsmötet där beslutet fattades. Årsmötet beskrivs av vissa som kuppartat. Även William Hahne riskerar uteslutning.

Ekot har varit i kontakt med en ledande person inom Nordisk ungdom som bekräftar att det finns medlemmar inom SDU som har kopplingar till organisationen. Oftast handlar det om unga medlemmar som tidigare varit medlemmar i Nordisk ungdom. Men när det kommer till Kasselstrand och Hahne ska de inte ha haft något samröre med Nordisk ungdom.

Beslut om uteslutning ska fattas av Sverigedemokraternas partistyrelse den 27 april.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista