Därför lägger allianspartierna enskilda budgetar

16 min

Allianspartierna kommer att lägga fram var sin budgetmotion i vår och i höst. Dock kommer partierna, trots dagens individualistiskt klingande besked, ändå att gå fram med en gemensam motion i fråga om vårens ändringsbudget för 2015.

De fyra borgerliga allianspartierna meddelar på DN Debatt att de kommer lägga var sin budgetmotion i vår och i höst. Inför valet 2018 kommer de åter gå samman och lägga fram ett gemensamt valmanifest.

– Vi vill förtjäna fler väljares förtroende och det måste vi göra genom att utvecklas, både enskilt och gemensamt, säger Tomas Tobé, partisekreterare (M) på Alliansens presskonferens i riksdagen.

– För att bli bättre måste vi utveckla våra egna partier, men vi kommer också att göra gemensamma saker där vi visar en gemensam linje, säger Acko Ankarberg, partisekreterare (KD).

– Dagens besked från Alliansen innebär att partierna går in i ett lösare samarbete, under perioden fram tills nästa val, säger Fredrik Furtenbach, Ekots inrikespolitiske kommentator.

Fredrik Furtenbach påpekar att genom att allianspartierna lägger fram enskilda budgetmotioner, formellt var sin motion för den ekonomiska politikens inriktning, undviker de det obehag som decemberöverenskommelsen skulle kräva av dem ifall de gick fram gemensamt, nämligen att låta bli att rösta på sin egen politik.

Detta eftersom partierna var för sig inte utgör något hot mot riksdagens största partikonstellation, regeringen med stöd av Vänsterpartiet. Därmed är det möjligt för partierna att var för sig rösta på den egna budgetmotionen.

Hade Allianspartierna istället lagt fram en gemensam budget finns möjligheten att Sverigedemokraterna valt att rösta på den, därmed skulle regeringens budget falla på samma sätt som skedde i höstas, vilket är det scenario som decemberöverenskommelsen åsyftar att förhindra.

När det gäller vårens ändringsbudget för 2015 års budget, alltså den som riksdagen röstade igenom i höstas, kommer allianspartierna dock inte att kunna undvika obehaget, eftersom man i fråga om vårändringsbudgeten kommer att presentera en gemensam motion.

Att partierna går fram gemensamt kring vårändringsbudgeten motiverar Maria Arnholm, partisekreterare (FP), med att det är Alliansens höstbudget som gäller i nuläget, detta sedan Alliansen tillsammans med Sverigedemokraterna fällde regeringens budgetförslag.

– Vi fullföljer det som vi lagt gemensamt och som vunnit riksdagens gillande, säger Arnholm (FP).

För att följa decemberöverenskommelsen krävs att Allianspartierna inte röstar på sin egen motion om vårändringsbudgeten.

Michael Arthursson, partisekreterare (C) säger på Alliansens presskonferens i riksdagen att Alliansen funnits i tio år och att man nu kommer göra en utvärdering av samarbetet i syfte att fortsätta utveckla det, utifrån frågeställningarna "vad var det som gjorde att man lyckades behålla makten i åtta år?" samt "vad var det som gjorde att man förlorade makten i höstas?"

Som opposition betonar Michael Arthursson att Alliansen har som uppgift att granska regeringens politik, att lägga fram egna förslag samt att bilda opinion för att få till ett maktskifte i nästa val. Arthursson menar att Alliansen hittills varit aktiv i opposition och säger att man kommer fortsätta på det sättet.

Hittills har man bland annat fällt regeringens höstbudget samt lagt fram flera egna förslag, bland annat att bygget av motorvägen Förbifart Stockholm återupptagits.

– Vi kommer att hedra decemberöverenskommelsen, men vi kommer inte bli ett regeringsunderlag för socialdemokraterna. Vi är beredda att väcka misstroendevotum i de fall det är påkallat, säger Tomas Tobé (M).

Angående regeringens förslag att se över överskottsmålet och eventuellt byta ut det säger Alliansens partisekreterare att det finanspolitiska ramverket är ett område som kräver bred samsyn.

– Vi accepterar inte att regeringen ensidigt går över från överskottsmål till balansmål, säger Michael Arthursson.

– Överskottsmålet har tjänat oss väl, säger Tomas Tobé.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin tycker att dagens besked från Alliansen var väntat.  

– Jag var inte så förvånad, utan tvärtom, säger Carin Jämtin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista