Ramberg: "Kraftfullt instrument hota avsätta ministrar"

I takt med att vårbudgeten kryper närmare ökar nervositeten i alliansleden. För decemberöverenskommelsens borgerliga kritiker väntar nu ett förödmjukande ögonblick.

Som de ser det är det nu allianspartierna ska släppa fram S-MP-regeringens förhatliga skattehöjningar genom att lägga ner sina röster i budgetomröstningen.

Trots att en majoritet av riksdagen egentligen är motståndare till regeringspolitiken ska de borgerliga riksdagsledamöterna "sitta på händerna" och se på medan eländet fortgår.

Därför är dagens utspel från allianspartierna mera avsett för de egna än för motståndarna. Den borgerliga partikadern behöver få tydliga besked om vad som gäller de kommande åren.

Beskedet är att alliansbojorna låses upp, partierna får utvecklas fritt och lägga fram sin egen politik utan att förhandla sinsemellan. I utbyte lovar de varandra att återsamlas till valet 2018 och utmana regeringen som enad allians.

Och att inget alliansparti ska hoppa över skaklarna och stödja regeringen fram till dess.

Men hotet att gå samman mot regeringen finns hela tiden i bakfickan. För att dras fram i frågor som ligger utanför budgeten. Eller om regeringen skulle bli övermodig och tro att den kan lägga fram en politik utan att först förhandla med Vänsterpartiet.

Ett klagomål från de borgerliga kritikerna har ju varit att alliansledarna medvetet driver Stefan Löfven i armarna på Jonas Sjsötedt. Den kritiken verkar inte ha bitit.

Beskedet från Alliansens partisekreterare var tydligt idag: Decemberöverenskommelsen förutsätter att Stefan Löfven budgetsamarbetar med Vänsterpartiet.

I praktiken har det mindre betydelse. Det är ändå inte troligt att statsministern skulle avstå från att förhandla med Vänsterpartiet.

Regeringens stora vinst i decemberavtalet är ju att få igenom sin ekonomiska politik och att riskera den genom att bli osams med Sjöstedt och att chansa på att de borgerliga inte utnyttjar läget vore alltför riskabelt.

För att ytterligare höja tonläget i oppositionspolitiken hotar de borgerliga nu att avsätta ministrar. Decemberuppgörelsen skyddar visserligen regeringen men inte enskilda statsråd.

Det är alltså fullt möjligt för oppositionen att i en misstroendeomröstning fälla en minister om allianspartierna tycker att de har bra argument. Till exempel att hen inte har följt riksdagens beslut, farit med osanning eller på annat sätt misskött sig.

Det krävs bara att de får stöd av Sverigedemokraterna och det får de rimligen ganska lätt.

Detta skulle vara unikt. 1988 tvingades den socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson avsätta justitieminister Anna Greta Leijon eftersom hon annars skulle ha avsatts av en riksdagsmajoritet.

Sen har det inte hänt. Det är således ett ganska kraftfullt instrument för en opposition som vill höras.

Men samtidigt ett instrument att använda med måtta. Svinhugg går igen och nästa mandatperiod kan det vara borgerliga ministrar som kastas ut. Räkna därför med att alliansen tänker många gånger innan de tar till misstroendevapnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista