Stark opinion för Syriza i Grekland

2:53 min

Samtidigt som irritationen i EU-leden växer kring den grekiska regeringens förhandlingstaktik om en ny ekonomisk krisplan, ökar stödet för samma förhandlingstaktik hemma i Grekland.

Och premiärminister Alexis Tsipras popularitet är uppe i nära 80 procent, enligt en nygjord opinionsundersökning.

– Det finns en återkommande utländsk kritik mot finansminister Varoufakis att han går omkring med handen i fickan, säger Alexiadis Trifon, ordförande i de grekiska skatteindrivarnas fackförbund.

- Men vi tycker att det är bra med en finansminister som har handen i sin egen ficka och inte i medborgarnas ficka.

Sedan vänsterradikala partiet Syriza kom till makten efter valet i januari har den nya grekiska förhandlingsstilen väckt uppseende, och viss irritation, i Europa.

Utan slips och med biljett i ekonomiklass har finansminister Yanis Varoufakis kommit till Bryssel. Han har satt upp gränser för vad som är möjligt för Grekland att gå med på i förhandlingen om villkoren för räddningspaketet som hållit grekisk ekonomi flytande de senaste åren.

De vanliga grekiska medborgarna ska inte längre drabbas, är huvudbeskedet och även om det irriterar i Bryssel går det hem i Aten.

– De åker inte omkring i fina bilar och har inte dyra kläder. De är mer som vanliga människor, säger juristen och Atenbon Zina Karbasaki.

Och i Bryssel, säger hon, förhandlar de på allvar. Den tidigare regeringen accepterade bara allting.

Zina Karbasakis åsikt stämmer överens med den grekiska opinionen i stort. Enligt en nygjord opinionsundersökning anser 63 procent att regeringens förhandlingsförmåga är god.

Knappt 50 procent är nöjda med regeringen men för premiärminister Alexis Tsipras är stödet starkt. Han leder popularitetsligan med ett stöd på 78 procent och är det klart populäraste premiärministervalet.

62 procent väljer Tsipras, före den tidigare premiärministern Antonis Samaras som stöds av 20 procent av de tillfrågade.

I dag ska Grekland betala omkring 4 miljarder kronor som man har i skuld till Internationella Valutafonden och man har fortfarande inte kommit överens med de internationella långivarna för att få den sista utbetalningen av det gigantiska nödlånet som landet är i stort behov av.

Men om man i övriga världen främst lägger skulden på grekerna själva för deras ekonomiska problem lägger man i Grekland lika stor skuld på omvärlden, som man menar tvingat på landet en ohållbar åtstramningspolitik.

- Här på Atens gator kan du gå på filtarna som människorna sover på. Det är resultatet av Europas politik, säger Iro som påskhandlar på en köttmarknad i Aten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista