Utbildningssoldater kan bli stridande

2:08 min

Regeringen vill skicka ett väpnat förband till Irak för att utbilda de irakiska styrkorna. Men soldaterna som ska syssla med utbildning kommer troligen också vara med i strider på fältet. Det handlar om så kallad mentorering där svenska soldater deltar som rådgivare under militära operationer.

– Att bedriva rådgivning kräver ofta att man är väldigt nära de förband som ska ge råd till, på samma sätt som svenska befäl gjorde i Afghanistan, säger militärstrategiske experten Stefan Ring vid försvarshögskolan i Stockholm.

Då går man med gevär på axeln, i princip i strid?

– Ja, då är man ju fullt stridsutrustad och har egna vapen för att kunna skydda sig själv. Man är nära stridsförloppet, säger Stefan Ring.

Regeringen vill skicka ett 35 personer starkt förband till norra Irak för att delta i den internationella koalitionen mot IS. Huvuduppdraget är utbildning inom till exempel akutsjukvård, men det kommer också finnas inslag av så kallad mentorering, där svensk personal deltar i fält, säger försvarsminister Peter Hultqvist:

– Det här är en utbildande och rådgivande insats som är koncentrerad till ett utbildningsläger, det är i huvudsak där detta kommer att ske.

Men kommer personalen också vara i fält?

– Det får du fråga försvaret om. Det är en utbildande och mentorerande insats.

Försvaret vill inte gå in i detalj på vad den planerade Irakstyrkan ska syssla med. Soldaterna kommer ha beredskap för att försvara sig om de blir anfallna, men ska inte, som man säger, "delta i militära operationer". Men enligt militärstrategiske experten Stefan Ring utelsluter inte det uttalandet att svensk personal ändå är med i fält när operationerna genomförs.

– Man deltar ju inte i operationer om man är en passiv rådgivande part. Det finns stor anledning att tro att det här kommer gå till på samma sätt som i Afghanistan för det var väldigt lyckat, säger Stefan Ring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista