Historiskt möte mellan USA och Kuba

1:54 min

På lördagskvällen satte sig USA:s president Barack Obama och Kubas ledare Raul Castro i ett samtal dem emellan. De samtalade i runt en timme.

Det är första gången på över 50 år som ledarna för de två länderna möts på det här sättet.

Castro sa till Obama att det kommer krävas mycket tålamod för att återställa de diplomatiska banden länderna emellan medan Obama tackade Castro för hans öppna inställning.

Tidigare under toppmötet i Panama, på fredagskvällen, höll Barack Obama ett tal där han lovade att USA ska sluta lägga sig i latinamerikanska affärer.

– Jag är glad att vara här, på det första amerikanska toppmötet där Kuba också närvarar.

Så öppnade Barack Obama sitt tal inför representanter från det civila samhället i går kväll. Han rev ner applåder.

Något som upprepades en stund senare, när USAs president lovade att Washington ska sluta lägga sig i latinamerikanska affärer.

Barack Obamas tal i går påminde om det tal han höll i Kairo 2009, bara att nu utlovas nystart för relationerna med Latinamerika istället för Mellanöstern.

Toppmötet i Panama är historiskt. Det är första gången på över 50 år som ledarna för Kuba och USA träffas på tu man hand.

Men mycket av Obamas tal i går kväll riktade sig till Venezuela, vars president Nicolas Maduro anklagar Vita Huset för att försöka störta honom genom att iscensätta en statskupp.

Maduro utvisade nyligen en lång rad amerikanska diplomater som han hävdar jobbar för CIA. Washington har i sin tur svarat med sanktioner mot venezolanska politiker, som man anklagar för att bryta mot de mänskliga rättigheterna och fängsla oliktänkande.

Men trots att Barack Obama i går lovade att sluta rota runt på sin latinamerikanska bakgård, sa han samtidigt att USA kommer fortsätta stödja personer som vågar stå upp för sina rättigheter.

Inte på grund av egenintresse, utan för att det är det enda rätta, sa Obama.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista