Historiskt ögonblick för Kuba och USA

1:38 min

På lördagskvällen hölls för första gången på över 50 år ett bilateralt möte mellan USA:s och Kubas presidenter. Barack Obama och Raul Castro träffades i samband med ett toppmöte i Panama.

Kamerablixtarna ville aldrig sluta när Obama och Castro reste sig upp för att skaka hand i ett litet konferensrum i Panama.

De hade då samtalat i en timme – ett historiskt möte efter 50 års kyla mellan länderna.

– Efter 50 år av oförändrad Kubapolitik tyckte jag att det var dags att pröva något nytt. USA kommer fortsätta att betona vikten av demokrati och mänskliga rättigheter, men vi kan behandla varann med respekt trots våra olikheter, sa Barack Obama.

Båda presidenterna förklarade att de bilaterala förhandlingarna går framåt – snart kommer ambassader öppnas i Washington och Havanna, och USA kommer troligen att ta bort Kuba från sin ökända terrorlista.

Raul Castro betonade att han är öppen för att diskutera allt som kan tänkas hamna på förhandlingsbordet.

– Mänskliga rättigheter, pressfrihet – allting går att samtala om. Men man ska inte göra sig några illusioner – våra åsikter går isär om många ämnen, sa Raul Castro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista