Blåklädd sjuksköterska framför Karolinska sjukhusets förlossningsavdelnings röda tegelfasad
Förlossningsvården kan se fram mot mer pengar. Foto: Claudio Bresciani / TT

Vårbudgeten presenteras idag

2:56 min

Nu på morgonen presenterar regeringen sin vårbudget. Innehållet i den omfattande budgeten – den första som regeringen får igenom – är till stor del redan känt och vi listar de områden som får mest pengar i år.

Igår kom ju det som många väntat på, regeringens besked gällande Socialdemokraternas vallöfte från förra året - traineejobben - regeringens främsta vapen mot ungdomsarbetslösheten.

515 miljoner kronor beräknar regeringen att insatserna för att få unga i jobb ska kosta i år, det vill säga traineejobben, det som kallas utbildningskontraktet och delegationen Unga i jobb.

Men i jämförelse med andra satsningar under 2015 är det inte alls den största. Utan det som toppar listan av det som hittills är känt i vårbudgeten är:

1) Satsningar på välfärden - och då framförallt en miljard kronor för att anställa 2 500 fler inom äldreomsorgen. Regeringen ger också 200 miljoner kronor mer till förlossningsvården och ungefär lika mycket för att höja underhållsstödet.

2)  Näst mest satsar regeringen på att höja taket i a-kassan. 880 miljoner kronor ska det kosta i år att, från och med den 7 september, se till att alla som tjänar upp till 25 000 kronor får 80 procent av sin forna inkomst under de hundra första dagarna av arbetslöshet. Nästa år tror regeringen att det kommer kosta nästan tre miljarder kronor.

3) 620 miljoner kronor mer i år till underhåll på järnvägen

Och först på fjärde plats kommer alltså traineejobben och de andra insatserna för att minska ungdomsarbetslösheten, vilka ju förstås också kommer att bli betydligt dyrare nästa år - över en miljard kronor. I år räknar regeringen med att 590 personer kommer att ha ett traineejobb.

Det är inte många konstaterar Jesper Ahlgren, chefsekonom på den liberala tankesmedjan Timbro som inte tror att den här budgeten kommer att leda till fler jobb:

- Jag saknar satsningar på de framtidsutmaningar som Sverige står inför: hur ska vi få fler unga i jobb, fler utrikesfödda i jobb? Hur ska vi möta konkurrensen från andra länder? Hur ska vi öka investeringar och innovationer?

En tydlig vänsterbudget tycker han, och får medhåll av Victor Bernhardtz, utredare på den fackliga tankesmedjan Katalys. Bra, tycker han - men blir det fler jobb?

- Jag tror att det här kan påverka arbetslösheten positivt. Men jag tror knappast att det här räcker. Jag saknar kanske lite mer offensiva satsningar med tanke på att vi har en hög arbetslöshet, stora investeringsbehov och stora utmaningar i utbildningsväsendet, säger Bernhardtz.

Och Miljöfrågorna då? På femte plats kommer 430 miljoner kronor i år för att skydda värdefull natur. Ordföranden i Naturskyddsföreningen Johanna Sandahl är nöjd:

- Det är väl i linje med vad som förväntas av ett land som Sverige: jag tycker att det är väldigt bra steg på vägen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista