Flicka med mobiltelefon, klassrum och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: TT
Flicka med mobiltelefon, klassrum och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Foto: TT

Regeringen ska utreda regler för mobiltelefoner i skolan

1:51 min

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) vill ha tydligare regler när det gäller mobiltelefoner i klassrummet. Regeringen ska nu se över frågan i en utredning, och syftet är att öka elevernas studiero.

– Det tror jag att alla som går och sätter sig på ett möte eller en lektion i dag vet att mobilen kan vara ett fantastiskt arbetsredskap, men den kan också vara fantastiskt störande om man inte har gemensamma regler för hur och när och var den ska användas, säger Fridolin till Ekot.

Efter upprepade rapporter om ordningsproblem i den svenska skolan tillsatte den förre utbildningsministern Jan Björklund en utredning med uppdrag att ta fram nya förslag för ökad studiero.

Strax före valet presenterade Metta Fjelkner, tidigare ordförande i Lärarnas riksförbund, sin rapport. Bland annat anser hon att det krävs åtgärder för att förhindra att elever stör undervisningen genom att använda mobiltelefoner.

– Det Metta Fjelkner föreslår i sin utredning är att vi ska ha tydligare regelverk för hur man ska hantera mobiler, men också andra tekniska hjälpmedel som är på en lektion. Vi tycker att det kan vara ganska vettigt att titta på hur ett sådant regelverk skulle kunna se ut, säger Gustav Fridolin.

I dag har lärare och rektorer, enligt skollagen rätt att omhänderta mobiltelefoner - men bara om de används på ett sätt som stör ordningen.

Metta Fjelkner lanserar två förslag i sin utredning: nya rutiner så att elever frivilligt ska lämna ifrån sig mobilerna före lektionen, och skärpt lagstiftning som gör det möjligt att omhänderta mobiltelefoner i förebyggande syfte.

Gustav Fridolin ger nu alltså besked om att regeringen ska lyfta in frågan i en kommande utredning om modern teknik i skolan.

– Men det är viktigt för oss att betona att på en punkt är reglerna i dag inte det minsta oklara, utan skolor har ansvar och skyldighet att ta fram lokala ordningsregler, och i de ordningsreglerna så kan och bör man också stadga hur man jobbar med mobiler, när de ska vara med kunna användas i undervisningen och när de bör lämnas utanför, säger utbildningsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista