Varför låter sig presidenten intervjuas?

6:38 min

Aron Lund, journalist och författare, kommenterar den uppmärksammade intervjun med Syriens president.

I dag publicerade Expressen en exklusiv intervju med Syriens president Bashar al-Assad. Kvällstidningens Mellanösternkorrespondent Kassem Hamadé träffade honom i presidentpalatset i huvudstaden Damaskus och är den första svenska journalisten som fått intervjua presidenten.

Bashar al-Assad hävdar bland annat att några av de farligaste IS-ledarna i Syrien är från Skandinavien och han berömmer Sverige för kritiken mot Saudiarabien. Varför låter sig presidenten intervjuas? Vad vill han säga? Aron Lund är journalist och författare till boken Syrien brinner.

Hur ser du på den här intervjun?

– Det är en i en serie av intervjuer som Bashar al-Assad gjort den här våren. Han brukar ge intervjuer i omgångar. Först händer det ingenting under lång tid, utom på syriska högtidsdagar när Baathpartiet tog makten, då kan han ge intervjuer till den egna tv-kanalen. Men sedan kommer det alltid en serie intervjuer med utländska tidningar och tv-kanaler på en gång. Då vill han väl få ut ett budskap, eller om han har tid över i kalendern, det vet inte jag. Men det var likadant för ett och halvt år sedan ungefär, och nu igen, säger Aron Lund.

Får vi veta något nytt den här gången då?

– Nej, han säger ju samma saker som han brukar säga egentligen. Här och var kan det dyka upp någon uppgift som inte uttalats eller satts siffror på tidigare. Men det är i princip samma världsbild han ger uttryck för som han alltid har gjort. Det här med att de farligaste ledarna för Islamiska staten, IS, skulle vara skandinaver till exempel, det har han inte sagt förut. Men det är väl lämpligt att säga det i en skandinavisk tidning, säger Aron Lund.

Varför då?

– Han är ju ute efter att få den svenska opinionen och världsopinionen på sin sida, förstås. Han kommer ju aldrig kunna framställa sig som en god demokrat som respekterar mänskliga rättigheter, även om han måste driva den linjen också. Det han kan göra är att framstå som det minst dåliga alternativet. Det har han försökt väldigt systematiskt med sedan upproret började, och sagt att han är västvärldens första försvarslinje mot terrorismen och att han bekämpar Al-Qaida, Islamiska staten och sådana saker, säger Aron Lund.

– Och det är klart att den syriska armén slåss mot de grupparna. Den slåss också mot fredliga dissidenter, den slåss också mot helt andra grupper. Så han försöker spinna det krig som pågår i Syrien idag som är ett inbördeskrig, som egentligen har lokala motiv där extremister har blandat sig i på båda sidor, som någon slags förlängning av vad Säpo ägnar sig åt i Sverige. Det är ju hans sätt att skrämma opinionen i armarna på sig själv, fortsätter Aron Lund.

Det är den bilden han vill förmedla: att det är han mot extremisterna?

– Ja, precis. Det passar nog honom väldigt bra att få diskutera de frågorna, säger Aron Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista