Så vill ministern minska ökande sjukskrivningar

2:00 min

Det ökande antalet sjukskrivningar oroar regeringen och imorgon ska socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inleda en serie samtal med arbetsmarknadens parter.

 Fack och arbetsgivare spelar en avgörande roll säger Strandhäll:

– Tidigare erfarenheter har visat oss att när vi har stigande sjuktal så är det den arbetsplatsnära rehabiliteringen som är nyckeln.

Strandhäll säger att en aktiv rehabilitering nära arbetsplatsen dels leder till att man kan ha en fot kvar på arbetsplatsen men också att man snabbt kan komma tillbaka till arbetet igen när man tillfrisknar.

– Därför är arbetsgivaren nyckeln, tillsammans med facken, säger socialförsäkringsministern.

Kampen mot stigande sjukfrånvaro har återigen hamnat i fokus liksom åren strax efter millennieskiftet. Efter att ha toppat 2003 sjönk sjukskrivningarna kraftigt för att 2010 vända upp igen och har sen dess ökat med 55 procent.

Varför det svänger så mycket och även gjorde det före millennieskiftet har socialförsäkringsministern inget svar på.

– Jag skulle vara den som var absolut gladast om jag kunde ge en väldigt enkel och kort förklaring på det.

Försäkringskassan har fått i uppdrag att titta på orsakerna, men de konstaterar att det är komplext, säger Strandhäll.

– Det handlar om ersättningssystem, om hur man talar kring sjukfrånvaron, om arbetsmiljöfrågor, om kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och kunskapen om kvinnors arbetsmiljöer. Så det är komplext.

Och eftersom det är så komplext så krävs många olika åtgärder enligt Annika Strandhäll. En är att engagera arbetsmarknadens parter och få dem att ta ansvar. Men hon utesluter inte att sätta extra press på arbetsgivarna och återinföra att de ska vara med och betala för sjukskrivningar som är längre än två veckor:

– Det är ingenting som vi kommer att ha på bordet dag ett. Jag tillhör ju dem som har en väldigt stark tro till arbetsmarknadens parter och min bild är att vi har väldigt ansvarstagande parter i Sverige.

Men du utesluter inte det?

– Nej, jag utesluter inte det. Vi står inför en väldigt kraftig kostnadsökning om vi inte kan komma till bukt med sjukskrivningstalen och det är mitt uppdrag att se till att vi gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista