Skylt Mälardalens Högskola. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
En amerikansk före detta elev på Mälardalens högskola vill ha sina studieavgifter återbetalda. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio

Elev kräver högskoleavgift tillbaka

2:22 min

För en amerikansk elevs räkning stämmer idag Centrum för Rättvisa Mälardalens högskola. Eleven betalade 180 000 för en utbildning som hon tycker var så dåligt att pengarna måste betalas tillbaka, anser organisationen.

– Hon krävde pengarna tillbaka från högskolan och det resulterade i att hon fick ett beslut, där det stod ungefär "tack vi kan ta emot dina pengar men vi kan inte betala tillbaka någonting". Och det beslutet var inte överklagbart. Jag tycker att man inte ska bli lurad av staten, säger Sebastian Scheiman, jurist vid Centrum för rättvisa och juridiskt ombud för eleven Connie Dickinson. 

Hon betalade 180 000 kronor till Mälardalens Högskola för en avancerad matematikutbildning. Hon blev missnöjd och klagade, men ansåg att kursen inte förbättrades. Då hoppade hon av. Men hon får inte tillbaka pengarna.

Därför har Centrum för rättvisa stämt Mälardalens Högskola. Hon har betalat för en tjänst hon inte har fått och har då rätt till pengarna tillbaka, enligt stämningsansökan.

Där hänvisas bland annat till två fall som avgjorts av Högsta domstolen, som gav föräldrar rätt när de krävde nedsatt avgift när deras förskolor höll stängt.

Rektor Karin Röding vid Mälardalens Högskola säger att som lagen är skriven har högskolan inte rätt att betala tillbaka några pengar till studenten.

– Det är väldigt tydligt både i förarbeten och propositionen och författningar att vi har bara rätt att betala tillbaka pengar om studenten blir sjuk eller på annat sätt inte har möjlighet att komma till utbildningen, säger Karin Röding, rektor vid Mälardalens Högskola.

Flera universitet och högskolor varnade för den här situationen, när Alliansregeringen införde att studenter från utanför EU skulle betala för att få studera i Sverige. De ville att det skulle finnas lagreglerat att avgifter skulle kunna betalas tillbaka även under andra omständigheter, än de som infördes.

Sveriges Universitets- och högskoleförbund skrev brev till regeringen förra året och ville ha en översyn, med tanke på att elever som betalar för sin utbildning förväntar sig rättigheter.

Helene Hellmark Knutsson är minister för högre utbildning och forskning och hon säger att regeringen nu inte har några planer på på lagändringar.

– Vi vill avvakta och noga följa den här domstolsprocessen. Sedan behöver vi se om det finns saker som behöver åtgärdas. Men det vi jobbar med i full fart redan nu, det är att säkerställa att vi håller hög kvalitet i alla utbildningar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista