Delad bild. Bild på Säters sjukhus till vänster och Sture Bergwall till höger. Foto: Henry Montgomery/TT samt Fredrik Sandberg/TT
Foto: Henry Montgomery/TT samt Fredrik Sandberg/TT

Sture Bergwall stämmer staten

"Kränkt Sture Bergwalls rätt att betraktas som oskyldig"
1:46 min

Sture Bergwall stämmer staten. På torsdag kommer hans advokat Thomas Olsson att lämna in en stämning till Stockholms tingsrätt för uttalanden som Göran Lambertz gjort i skuldfrågan. Samtidigt förbereder Olsson en annan skadeståndsansökan för de 23 år som Bergwall suttit frihetsberövad.

Thomas Olsson säger att Lambertz tagit ställning i skuldfrågan under pågående rättsprocesser.

– Han har i ett antal artiklar och intervjuer uttalat sig om att Sture Bergwall är skyldig till de brott han är dömd för, och eftersom han har undertecknat de här artiklarna som före detta justitiekansler och justitieråd har han gjort det i en ställning där han riskerar att påverka processerna på ett negativt sätt, säger Thomas Olsson.

Sture Bergwall dömdes för åtta mord som han senare frikändes från.

När han hade beviljats resning uttalade sig Göran Lambertz i skuldfrågan. Enligt advokat Thomas Olsson strider uttalandena mot Europakonventionen.

– Man har kränkt Sture Bergwalls rätt att betraktas som oskyldig under pågående rättegångar.

Hur mycket pengar kräver ni staten på?

– Det är en summa på 100 000 kronor enligt den praxis som har utarbetats av Europadomstolen i Strasbourg.

I somras vände sig Sture Bergwall till Justitiekanslern i ärendet, men JK avslog skadeståndskravet eftersom Göran Lambertz "inte uttalat sig inom ramen för sin tjänsteutövning".

Lambertz själv skriver i ett sms i dag till Ekot att han inte vill kommentera stämningsansökan som lämnas in till tingsrätten i morgon.

Det är principen Bergwall med advokat Thomas Olsson nu vill ha prövad.

– Mer att han uttalar sig i den ställning han befinner sig i än att han lyckats påverka något, det har han ju inte klarat av och det är väl därför han skriver en bok nu, säger Olsson.

Sture Bergwall blev utskriven från den rättspsykiatriska tvångsvården förra veckan.

Parallellt med processen mot staten jobbar han på en annan skadeståndsansökan för de 23 år han suttit frihetsberövad.

Mer om Sture Bergwall (Thomas Quick)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".