OBS: Bilderna får användas endast i anslutning till reportage om forskningen.
1 av 2
Foto: Maja Rundlöf

Växtskyddsmedel skadar insekter

”De är livsviktiga för pollineringen”
1:47 min

En ny svensk forskarstudie, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature, visar att reproduktionsförmågan humlor och vilda bin påverkas mycket negativt av ett vanligt växtskyddsmedel, klotianidin.

– Vi ser en tydlig påverkan på vilda bin från klotianidin som används som utsädesbetning i raps. Men vi ser inte motsvarande påverkan på honungsbina, säger Maj Rundlöf vid Lunds universitet som har lett studien.

Forskarna har placerat ut samhällen med honungsbin i skånska rapsfält och även studerat flera arter av vildbin, för att se hur de påverkas av klotianidin, som används för att skydda raps mot jordloppor. Studien visar inte att honungsbin påverkas negativt, medan förutsättningarna försämras radikalt för solitärbin och humlor att bilda livskraftiga samhällen och föröka sig.

--Det är definitivt en betydande påverkan med en 85-procentig reduktion i reproduktionsframgång, säger Maj Rundlöf.

– Varför är det allvarligt? 

– Dels för de vilda bina själva, de har ju ett egenvärde i sig som gör dem värda att bevara. Men dessutom utför de ju pollineringstjänster för oss, både i grödor och för vilda växter, säger Maj Rundlöf.

– I en studie som kom för två år sedan visades att de vilda bina faktiskt är viktigare än vi trott för pollinering av grödor. Tidigare har vi trott att honungsbiet är den huvudsakliga pollinatören för grödor.

Klotianidin är ett insektsmedel inom gruppen neonikotinoider som hör till de mest använda insektspreparaten i världen. EU har begränsat användningen av tre preparat i väntan på mer forskning kring riskerna. Med allt fler tecken på att viktiga insekter skadas, så reser det många frågor kring bruket av neonikotinoider som hör till de mest använda preparaten i världen.

Den svenska studien är unik eftersom den studerat insekter i fält i motsats till många tidigare som utförts i laboratorium.

I en villaträdgård i södra Stockholm tittar biodlaren Lasse Hellander till några samhällen. Han ägnar sej också åt miljöfrågor i styrelsen för Sveriges Biodlares Riksförbund, SBR. Även om studien tyder på att honungsbina tycks klara bekämpningsmedlen, oroas han över resultaten.

– Det är ganska skrämmande om man säger så. Det är både solitärbin, humlor, fjärilar och humlor. För det är ju fler än bina som pollinerar växter.

Hur stor del har de vilda insekterna av pollineringen?

– Största delen. Vi brukar säga att bina står för en tredjedel av pollineringen av maten som vi äter.

– Nu visar studien att för honungsbin är det inte lika allvarligt som man först trodde med neonikotinoider. Hur ser du på det?

– Nja. Det är en tolkningsfråga. Om du får de här signalerna av att solitärbin och humlor inte kan reproducera sig, då är det väldigt allvarligt, säger Lasse Hellander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".