Turkiet förnekar fortfarande folkmord

1:52 min

Idag hålls ceremonier världen över till minne av de armenier, assyrier/syrianer och och andra kristna som dödades i folkmordet för 100 år sen. Medan Armenien och flera andra stater anser att mer än en miljon människor massakrerades i en medveten utrensning så förnekar Turkiet att det var ett folkmord som skedde år 1915. Frågan är oerhört infekterad.

Bland annat i Armeniens huvudstad Jerevan uppmärksammas att det är 100 år sedan folkmordet på armernier och andra kristna inleddes.

Presidentparet har lagt ned en krans vid minnesmonumentet. Franrikes president Hollande och Rysslands president Putin deltog också i ceremonin liksom flera länders diplomater.

Senare ska hundratusentals armernier delta i en ljusmarsch till monumentet.

Hittills har ett 20-tal länder erkänt att det var ett folkmord som pågick mellan 1915 och 1917. Men för Turkiet är det en känslig fråga och man har vägrat att kalla det för folkmord. Turkiet hävdar att dom flesta dog på grund av krig och svält.

Tidningen Agos är en armenisk tidskrift i Istanbul. Det senaste numret har precis kommit från tryckeriet, ett specialnummer om folkmordet 1915. Chefredaktören Yetvart Danzikyan läser rubriken på armeniska.

– Vi glömmer inte och vi går mot framtiden tillsammans.

Hela baksidan är täckt av ett foto från år 1920. På bilden syns flera hundra barn som blev föräldralösa efter folkmordet år 1915.

Medan Armenien anser att uppemot 1,5 miljon armenier dödades i en planerad kampanj från osmanska styrkor, sa Turkiets president Tayyip Erdogan senast igår kväll att Armeniens anklagelser är grundlösa och att det aldrig skedde något folkmord. Vissa turkiska twittrare kallar folkmordet en politisk lögn.

– Den här tidningen är ensidig, säger frisören Ali Pehlivan och bläddrar i Agos som ges ut på armeniska och turkiska.

Han plockar upp ett mynt ur fickan och säger att de som erkänt folkmordet på armenierna, som till exempel påven, EU-parlamentet och Sveriges riksdag bara ser till ena sidan av myntet.

Bland armenier i Turkiet finns fortfarande en påtaglig rädsla. Fönstren och dörren på tidningen Agos nya lokaler har täckts av skyddande, svart galler, en vakt sitter vid dörren. År 2007 mördades den dåvarande chefreddaktören Hrant Dink av en ultranationalist.

– Jag är inte rädd, men det är min mamma, säger Yetvart Danzikyan som nu leder tidningen. Hon har sett vad armenier utsatts för och jag kan se rädslan i hennes ögon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista