Kritik mot att regeringen inte har erkänt folkmordet på armenier

1:17 min

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot regeringen för att man ännu inte verkställt riksdagens beslut att erkänna det armeniska folkmordet. Regeringen har heller ingen minister på plats i Armenien i dag för högtidlighållandet av 100-årsminnet.

– Jag beklagar det. Jag tycker att det hade varit rimligt om man hade haft någon där. Det hade visat att vi bryr oss om det här, att vi tycker att det är viktigt att komma ihåg och lära av den här typen av fruktansvärda händelser, säger Jonas Sjöstedt.

Med bara en rösts marginal beslutade riksdagen redan 2010 att Sverige ska erkänna det armeniska folkmordet, men frågan är känslig och beslutet skapade då en öppen konflikt med Turkiet.

Den rödgröna regeringen har i stället för ett erkännande bestämt att frågan nu måste analyseras vidare, och det har fått armeniska och assyriska riksförbundet att anklaga Stefan Löfven för löftesbrott.

Vänsterpartiet är i dag på plats i Armenien för 100-årsminnet och Jonas Sjöstedt kommer fortsätta driva frågan om ett erkännande i riksdagen.

– Det var hela kulturer som systematiskt utrotades. Människor mördades, fördrevs, våldtogs och man har sedan försökt osynliggöra att de här människorna ens har funnits, säger Jonas Sjöstedt.

Energiminister Ibrahim Baylan deltog i dag vid en minnesceremoni i Storkyrkan i Stockholm.

– Regeringen har precis inlett en översyn efter att förra regeringen lagt den här frågan i byrålådan i fyra år, säger Ibrahim Baylan.

Och hur ser du på kritiken som riktar sig mot att ni inte har någon på regeringsnivå i Armenien i dag?

– Jag har fått inbjudan hit och har närvarat för att jag tycker att det är viktigt. Exakt vilka överväganden som har gjorts vad gäller den svenska representationen i Armenien, de överväganden har inte jag deltagit i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista