Känslig minnesdag i Turkiet

2:19 min

I Jerevan i Armenien är det idag ceremonier till minne av folkmordet på armenier och andra kristna av osmanska styrkor för 100 år sen. Men i Turkiet hålls idag två helt olika minnesdagar.

Medan armenier sörjer sina döda, så håller den turkiska staten en högtid för att minnas slaget vid Gallipoli under första världskriget. Enligt armenierna var upprinnelsen till folkmordet att armeniska intellektuella deporterades.

De står utanför ett apotek i Istanbul med porträtt och nejlikor i händerna. Alla applåderar när två svarta skyltar läggs på marken, på den ena står det "här bodde Gomidas, han deporterades 1915.

Gomidas var en armenisk poet och kompositör, han var en av minst 235 armeniska intellektuella som greps den 24 april för 100 år sen. De flesta kom aldrig tillbaka. Suzans mormor var bara en liten flicka då och förlorade sin familj i folkmordet.

- Att göra så här mot intellektuella betyder att man förgör en hel generation, jag är väldigt berörd säger Suzan.

– Vi har levt med det här i 100 år, men först nu har det här kommit fram i offentligheten, säger hon.

Turkiska ledare erkänner inte att det var ett folkmord som utfördes av osmanska styrkor mot mer än en miljon armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och andra kristna. Enligt Turkiet dog både turkar och armenier i striderna under första världskriget. Idag håller turkiska staten en helt annan minnesdag.

Efter en muslimsk bön läser Turkiets president Tayyip Erdogan en nationalistisk dikt till minne av soldaterna som dog i Gallipoli, ett av de blodigaste slagen under första världskriget då allierade styrkor försökte inta dåvarande Konstantinopel.

Australiens premiärminister Tony Abbott, Storbritanniens prins Charles och andra världsledare deltar i dagens ceremoni.

Traditionellt har minnesdagarna för striderna vid Gallipoli hållits den 18 mars eller den 25:e april.

Armenien finns inte på vår agenda i Gallipoli, har Turkiets president sagt. Men armeniska debattörer tror inte att det är en slump att sorgeceremonierna krockar.

– Det är uppenbart att de försöker skyla över minnet det armeniska folkmordet, säger Ohannes Kilicdagi, armenisk skribent och forskare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista