Säkerhetspolisens lokaler på Bolstomtavägen 2 i Solna. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Foto: Claudio Bresciani/TT.

FP: Låt Säpo signalspana under brottsutredning

"Borde göra en särskild konsekvensanalys"
2:37 min

Folkpartiet anser att Säkerhetspolisen borde få möjlighet att bedriva signalspaning parallellt med pågående brottsutredningar. Frågan har blivit aktuell eftersom det visat sig att det kan bli svårare för Säkerhetspolisen att få information om terrorism via signalspaning, om så kallade terrorresor kriminaliseras.

– Jag tycker att man fortsatt ska kunna få den informationen eftersom den är väldigt relevant för säkerhetspolisens arbete att bekämpa och förebygga terrorism mot Sverige, säger Roger Haddad, rättspolitisk talesperson för Folkpartiet och ledamot i riksdagens justitieutskott. 

– Vi anser att regeringen antingen borde göra en särskild konsekvensanalys, eller i ett tilläggsdirektiv för att säkerställa i regelverket att trots den här kriminaliseringen av resorna, så ska FRA kunna medges ge information till Säkerhetspolisen, även om förundersökning pågår.

Signalspaning utförs av Försvarets radioanstalt, FRA, och den går ut på att avlyssna till exempel data- och teletrafik, för att få underrättelseinformation om förhållanden i utlandet. För Säkerhetspolisen (Säpo) är signalspaning central i arbetet mot terrorism.

– Den är mycket viktig för oss, den kan till och med vara helt avgörande i vissa fall, säger Johan Sjöö, biträdande chef vid Säpo.

Men signalspaning får alltså inte bedrivas om det samtidigt pågår en brottsutredning. En orsak är att FRA:s arbetsmetoder måste hållas hemliga och därför inte kan granskas vid en rättegång.

När en utredning nu ser över om resor till andra länder för att delta i terrorhandlingar ska kriminaliseras, så kan det alltså leda till fler brottsutredningar, men mindre underrättelseinformation. Säpo skulle vilja se en lösning där signalspaning tilläts, men utan att den ingår i brottsutredningen.

Mark Klamberg är docent i folkrätt och ifrågasätter om det vore möjligt.

– Jag tror det blir svårt, för hur ska man försäkra sig om att information inte vandrar från den ena verksamheten till den andra och att man vid behov plockar då från det som är underrättelseverksamhet till brottsutredning när man tycker det passar, säger han.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman pågår ett arbete med att se över polisens och Säpos arbetsmetoder. Det ingår i en översyn av den nationella strategin mot terrorism som ska vara klar i slutet av sommaren. Lagen kring signalspaning skulle kunna ingå i det, säger han.

– Det är naturligtvis en av de saker vi måste titta på eftersom myndigheten har tagit upp att det här riskerar att bli ett problem, säger Anders Ygeman och fortsätter:

– Vi måste se till att den lagstiftning som vi lägger på riksdagens bord, så långt det är möjligt inte påverkar möjligheten att få in underrättelser eller förbyggande verksamhet. Det är viktigt att vi får på plats en lag mot terrorkrigsresor, men det finns också ett antal nackdelar med sådan lagstiftning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".