FP-förslag: Ingen skola för EU-migranters barn

3:34 min

Kommuner bör inte erbjuda skola åt barn till EU-migranter som är här för att tigga, det anser Folkpartiet eftersom det i förlängningen inte är bra för barnen.

– Jag tycker inte att kommuner bör erbjuda skolgång till EU-migranters barn, för då blir det fler barn som kommer med och det vore inte bra, säger Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Erik Ullenhag.

Det finns ingen som vet hur många barn till tiggande EU-migranter som just nu finns i Sverige. Kommunerna är inte skyldiga att erbjuda skola, men på några håll i landet görs det på frivillig väg. Göteborg är ett exempel. Där söker man inte aktivt upp barn till EU-migranterna, men de som ber om skola får också gå i skolan. 

– Det är barn som har möjligheter att lyfta sig ur en ganska dålig framtidsvy annars. Så att ge dem utbildning ger dem möjligheter att skapa en egen framtid, säger Karin Pleijel, miljöpartistiskt skolkommunalråd i Göteborg. 

Folkpartiet vill inte förbjuda kommuner som på eget initiativ anordnar utbildning för EU-migranternas barn. Men Erik Ullenhag, tycker att den här typen av verksamhet är feltänkt.

– När en EU-migrant tar med sig ett barn för en kortare tids skolgång i Sverige så är det ofta ett barn som går i en skola i Rumänien. Det bästa är att se till vi kan hjälpa till med att skolorna i Rumänien blir bättre, men också att barnen har rätt till skolgång där man i huvudsak lever.

Är det inte bättre att barnen som kanske bor i bilar här i Sverige, får en meningsfull verksamhet, än ingen verksamhet alls?

– Nej det bästa är att se till att vi kan göra insatser via EU-systemet, men också via hjälporganisationer för att de barnen ska kunna få en vettig skolgång i Rumänien eller andra länder man kommer ifrån. Det är feltänkt att tro att vi ska ha en situatuion, där även barn ska leva i nån slags gråzonssamhälle, det är inte ett smart sätt att lösa den svåra situation som Sverige står inför, säger Erik Ullenhag.

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson, riksdagsledamoten Christina Höj Larsen anser Folkpartiets hållning i frågan är orimlig.

– Utgångspunkten för oss är att barn som vistas längre tid i Sverige här också ska ha rätt till skola.

Men är du inte rädd att föräldrar rycker upp sina barn från den skola de går i, för att kanske gå i en skola här som inte är fullständig skolgång?

– Jag tror inte att föräldrar rycker upp sina barn för att leva sina liv under broar och i parker i Sverige för att få tillgång till skola. Men om det är så då måste vi ta tag i det. Men vi kan inte börja dra in en mänsklig barnrättighet för att vi är oroliga för det, utan den mänskliga rättigheten finns, säger Christina Höj Larsen.

Frågan om skolgång för EU-migranternas barn är omdiskuterad. Både myndigheter och kommuner har påtalat att regelverket inte är glasklart vad som gäller de barn vars familjer stannar betydligt längre än de tre månader som den fria rörligheten medger, eller återkommer gång på gång till Sverige. Om de ska betraktas som papperslösa och därmed ha rätt till skolgång.

Folkpartiets Erik Ullenhag tycker det är viktigt att även där hålla fast vid principen att hjälpen skall riktas mot EU-migranternas hemländer.

– Jag skulle vara djupt oroad över en utveckling där vi bidrar till att fler barn kommer till Sverige och lever i denna verkliga skuggtillvaro och verkligt tuffa situation som det innebär att vara EU-migrant i Sverige idag, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista