Italienskt räddningsfartyg kommer till hamnen Augusta på Sicilien med 334 flyktingar ombord. Foto Jan Andersson/Sveriges Radio.
Foto Jan Andersson/Sveriges Radio.

Fler gummibåtar - flyktingsmugglare hjälps åt

"Alla kopplade till varandra"
2:14 min

EU:s gränsmyndighet Frontex har intensifierat sina insatser för att hjälpa medelhavsländer som Grekland och Italien att kartlägga flyktingsmugglare.

När ett italienskt räddningsfartyg kom in till kaj i Augusta på Sicilien med 334 nya flyktingar togs det emot av bland annat den svenska utredaren Aleksandra Kasanin Hägg.

– I första hand [vill vi] få fram specificerad information om resväg och om smugglare och om hur mycket som betalades. Vissa vill inte alls berätta något, säger Aleksandra Kasanin Hägg vid Frontex.

Hittills i år befaras över 1 700 personer ha drunknat under sina försök att ta sig över Medelhavet till något EU-land ombord på flyktingsmugglares båtar.

Normalt kan de här farkosterna vara ute på Medelhavets vatten ett, par, tre dagar innan de blir upptäckta och flyktingarna ombord räddade. När vädret är bättre och vattentemperaturen högre nu under försommaren ökar också flyktingsmugglingen dramatiskt.

Tidigare i veckan kunde Ekot rapportera om att 24 personer är misstänkta för att ingå i nätverk för att smuggla flyktingar. 14 av dem har också gripits här i Italien. Sverige ingår också i utredningen eftersom människosmugglingen har gått från olika länder i Afrika via kontakter på Sicilien och vidare till länder som Sverige, Norge men också Tyskland och Nederländerna.

Den svenska Frontex-utredaren Aleksandra Kasanin Hägg säger till Ekot att flyktingsmugglingen över Medelhavet hänger ihop, det finns egentligen ingen särskild konkurrens mellan olika grupper, utan flyktingsmugglarna samarbetar.

– Det är en lång kedja som profiterar på detta. De är alla kopplade till varandra, så mycket kan jag säga, förklarar Aleksandra Kasanin Hägg.

Vid ett av den italienska marinens räddningsfartyg där 334 flyktingar tagits omhand, uppges flyktingarna ha kommit över Medelhavet i uppblåsbara gummibåtar.

Antalet gummibåtar har blivit fler den senaste tiden samtidigt som flyktingsmugglarna hjälper varandra, över landsgränserna i Afrika, med att få fram båtar.

– Båtarna bara strömmar in hela tiden. Om det blir brist på båtar i ett land så transporteras de i båtar från ett annat land, säger Aleksandra Kasanin Hägg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".