Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
1 av 2
Vattenfalls vd Magnus Hall. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio

Försäljning av brunkol går vidare

"Vi håller på med en försäljningsprocess"
1:52 min

Statliga Vattenfalls ledning fick många kritiska frågor kring företagets brunkolsverksamhet i Tyskland vid årsstämman som hölls på måndagsförmiddagen. Kritikerna vill att Vattenfall ska avveckla verksamheten i stället för att sälja den.

Vattenfalls vd Magnus Hall är tydlig med att det är försäljning som gäller.

 – Vi håller på med en försäljningsprocess, så får vi se under året om det har kommit upp något, men just nu bedriver vi bara processen.

Hur går processen? 

– Enligt plan, vi håller på att förbereda den och kommer komma ut till marknaden och diskutera med potentiella köpare under det här året. 

Vilket mål har du? 

– Förhoppningen är att vi ska kunna ha det klart under året, men sådana här processer har man inte 100 procents kontroll på eftersom vi bara är en part, det finns också köpare, säger Vattenfalls vd sedan i oktober Magnus Hall. 

Sälja eller avveckla brunkolsverksamheten i Tyskland, det var frågan som dominerade Vattenfalls stämma. En kort stund stördes mötet av en aktivist som tagit sig in i lokalen och skanderade: "lämna kolet i marken". 

Flera riksdagsledamöter från Vänsterpartiet ställde frågor om vilka miljökrav Vattenfall ställer på en köpare vid en försäljning av brunkolet. Svaret blev att det är den tyska regeringen och inte Vattenfall som bestämmer om kolkraften i Tyskland. 

Em Petersson, kampanjledare i klimatfrågan på Greenpeace, ställde också frågor.

 – Vi hoppas att det inte kommer att bli någon försäljning och att regeringen faktiskt inser att den inte kan ta en så stor klimatsmäll. Det kan inte en regering som säger att den är klimatsmart göra, utan de bör stoppa försäljningen och i stället börja en avveckling, säger hon.

Staten som äger Vattenfall välkomnar att bolaget nu ser över ägarstrukturen i Tyskland. Att lägga ned verksamheten utan att det leder till förluster verkar inte vara rimligt, enligt Eva Lindström, statssekreterare på Näringsdepartementet. 

– Man kan inte ge bort eller lägga ned verksamhet om det inte finns affärsmässiga skäl för det. 

Så då går det inte att avveckla kolkraften i Tyskland? 

– Inte om det inte kan ske på affärsmässiga grunder, säger Eva Lindström. 

Vattenfalls vd Magnus Hall anser att han har fullt stöd av regeringen för en försäljning. 

– Jag uppfattar att de har varit väldigt tydliga och stödjer oss i en försäljningsprocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".