Sebastian Sundberg kartlägger växter på Artdatabanken och en Backsippa. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
1 av 2
Sebastian Sundberg kartlägger växter på Artdatabanken och en Backsippa. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
Backsippan som trivs i torra backar, finns sedan tidigare med på rödlistan. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.
2 av 2
Backsippan som trivs i torra backar, finns sedan tidigare med på rödlistan. Foto: Annika Digréus/Sveriges Radio.

Fler arter rödlistade i Sverige

Upphört bete och tätare skogar påverkar många arter
2:19 min

I dag presenterar Artdatabanken vid Sveriges Lantbruksuniversitet sin rödlista, Sedan 2010 har antalet rödlistade arter ökat med 3,6 procent. 

Se Artdatabankens lista 

Rödlistan kan användas som en värdemätare på läget för djur, svampar och växter i svensk natur och enligt den är nära var femte art hotad av dem som bedömts i Sverige. Sammanlagt är 4 273 av 21 600 kartlagda arter rödlistade. Bland annat björnen, som återvänder till rödlistan efter att ha varit utanför ett tag.

 – Ja den har faktiskt kommit in som ny på rödlistan igen på grund av att den minskat framför allt på grund av jakt. Så den har minskat från en tidigare ökning, säger Ulf Bjelke vid Artdatabanken som samordnar arbetet med rödlistan.

Björnen räknas nu som nära hotad, det lägsta steget på Artdatabankens rödlista. Ett annat av de stora rovdjuren tar ett steg uppåt.

– Lodjuret har graderats från nära hotad till sårbar den här gången. Så den har fått en högre hotstatus beroende på framförallt jakt.

Rödlistan används som hjälpmedel för prioriteringar i naturvården, i strävan efter en variationsrik och därmed livskraftig miljö. Listan omfattar inte bara sällsynta djur, t ex en snabb minskning kan också leda till rödlistning.

Enligt Artdatabanken försvinner arter från svensk natur i oförminskad takt. På den nya listan finns nära 4 300 arter. Det betyder att nästan var femte är hotad av det totala antalet bedömda arter. Av dem hör drygt 2 000 arter till någon av de värst utsatta grupperna: Sårbar, starkt hotad eller akut hotad.

Sebastian Sundberg som kartlägger växter på Artdatabanken ser flera nykomlingar på rödlistan som påverkas negativt av trender i jord och skogsbruk.

– Ja, vi har solvända, båda underarterna av solvända, slåtterfibbla är en ny art som många känner till.

Och orsaken till att de hamnar på rödlistan?

– Ja, det är igenväxningen, upphört bete i odlingslandskapet men även att skogarna blir tätare.

Artdatabankens rödlista kommer vart femte år, den fastställs av Naturvårdsverket och Havs- och  vattenmyndigheten. Trots de tusentals rödlistade arterna finns också glädjande tecken på tidigare hotade arter som stärkts. Bland annat groddjur har fått en bättre situation de senaste femton åren.

– Under 2000-talet har det gjorts mycket naturvårdsinsatser i våtmarker i Sverige det har fått väldigt snabbt svar bland groddjuren som ökat i population bland många hotade arter. De kanske inte har försvunnit från rödlistan, men blivit uppgraderade till en lägre hotnivå. Så det är en väldigt positiv utveckling för dem, säger Ulf Bjelke, koordinator vid Artdatabanken.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".