Överlevarens kram väcker debatt i Tyskland

1:57 min

Rättegången mot den före detta tyske SS-mannen Oscar Gröning, 93, pågår för fullt i Tyskland. I samband med processen har nu en debatt brutit ut efter att en av de överlevande öppet sagt att hon förlåter Gröning - och låtit publicera en bild där hon skakar hand och lägger armen om den åtalade.

Today after the afternoon session of the court, I went up to Oskar Groening. He wanted to stand up. I said, "Please don'...

Posted by Eva Mozes Kor on Thursday, April 23, 2015

– Om man vill föra människor närmare varandra, så går det inte att göra i ett domstolsförfarande. Det är därför jag gick fram till den åtalade och gav honom handen och sa "vi är alla människor".

Det sa den 81-åriga Auschwitzöverlevanden Eva Mozes Kmemeor i en debatt i tysk TV häromdagen.

Hon var inbjuden för att diskutera rättegången mot den 93-årige före detta Auschwitzanställde SS-mannen Oscar Gröning som just nu pågår i den tyska staden Lüneburg.

Han är åtalad för medhjälp till mord på 300 000 personer.

Eva Mozes Kor förlåtande i offentligheten uppskattas inte av andra Auschwitzöverlevanden som deltar i rättegången.

– Jag förlorade 49 familjemedlemmar i Förintelsen, de har inte gett mig mandat att förlåta, säger den 90-åriga Eva Puztai Fahidi.

Hennes advokater i rättegången, som också företräder ytterligare 48 överlevanden, uttryckte i ett pressmeddelanden kritik mot Eva Mozes-Kor agerande.

"Om hon tycker att processen är onödig borde hon inte ha formellt ha biträtt åtalet", står det.

Eva Mozes Kor, som tidigare fått stor uppmärksamhet för att hon förlåtit Auschwitzläkaren Joseph Mengele som utförd experiment på henne under lägertiden som barn, säger dock att hon tycker processen är viktig - men att hon inte tror på att skicka en 93-årig man i fängelse.

För henne handlar det mycket mer om att processen ska fungera som varnande exempel för nynazister idag.

Frågan om man som överlevande kan förlåta Gröning väcker nu debatt här i Tyskland.

Alla ledande tidningar skriver om de olika åsikterna i frågan och debatten seglar upp samtidigt som Tyskland är upptaget med att diskutera hur man bearbetat och bearbetar sitt nazistiska förflutna när det nu snart är 70 år sen andra världskriget slutade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista