Tiden håller på att rinna ut för Grekland

2:20 min

Tiden håller på att rinna ut för Grekland att nå en uppgörelse med de internationella långivarna. Utan mer pengar är statskassan snart tom och regeringens krav på att alla statliga institutioner ska låna ut sina pengar till Centralbanken väcker kritik. Samtidigt finns fortfarande en stark uppslutning kring premiärminister Alexis Tsipras och hans vänsterledda regering.

– De är ärliga mot oss, de förklarar vad som händer, det har aldrig hänt med tidigare regeringar, säger Katerina Mantani som går längs gatan där klädaffärer samsas med fiskförsäljarnas stånd i Mytilini, huvudort på ön Lesbos.

Häromkvällen följde hon den flera timmar långa tv-utfrågningen av premiärminister Alexis Tsipras där han sa att han tror på en snar uppgörelse med långivarna men att han samtidigt inte utesluter en folkomröstning om förhandlingarna misslyckas.

I veckan byttes gruppen som förhandlar om nya lån med EU, Europeiska centralbanken och Internationella Valutafonden ut efter ett mycket kärvt tonläge mellan finansminister Yanis Varoufakis och hans europeiska kollegor under förra veckans möte med eurogruppen.

För att betala ut den sista delen av nödlånet till Grekland kräver omvärlden ekonomiska reformer men den vänsterledda regeringen under Alexis Tsipras vägrar att gå med på ytterligare åtstramningar som drabbar den redan hårt prövade grekiska befolkningen.

Under tiden försöker regeringen med alla medel skrapa ihop pengar för att ha råd att betala ut löner, pensioner och betala tillbaka sina enorma utlandsskulder.

Regeringens krav på att alla statliga institutioner, från sjukhus och skolor till lokala myndigheter ska låna ut sina överskott till centralbanken har väckt kritik runt om i landet.

Men Spyros Galenos som är borgmästare på ön Lesbos ställer sig bakom regeringens politik - trots att han själv tidigare var parlamentsledamot för den förra, konservativa regeringen.

– Det här var en nödåtgärd, jag stöder det och tycker att alla greker ska ställa sig bakom regeringen, säger Spyros Galenos.

Men Mytilinibon Afrodite Jagli säger att hon och många andra som satte stort hopp till den nya regeringen, nu börjat tvivla på om de faktiskt kommer att lyckas med allt som de lovat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista