Svårt att lagstifta mot terrorresor

2:34 min

Regeringen kommer under våren att utvidga den utredning som just nu ser över den svenska lagstiftningen mot terrorism och så kallade terrorresor. Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, ser flera svårigheter med en kriminalisering av resandet.

Ett förbud skulle kunna slå tillbaka när det gäller personer som till exempel återvänder från strider för terrorgrupper i Syrien.

– Det här kräver ju också att man tänker ett steg längre, och säger vad skulle vara vunnet på att man kriminaliserar verksamheten? säger Willhelm Agrell.

– Vad som förmodligen skulle hända är att det skulle vara mycket svårare att spåra de här personerna som återvänder i framtiden, det skulle vara mycket svårare att övervaka vilken verksamhet de egentligen bedriver. 

Säkerhetspolisen (Säpo) uppskattade nyligen att cirka 250 personer hittills rest från Sverige till Syrien eller Irak för att delta i strider för terrorrörelsen IS. Resandet ses som ett växande problem och en utredning ser just nu över om lagen behöver skärpas för att fullt ut kriminalisera resor som sker för att delta i olika terrorhandlingar eller terroristutbildning i andra länder.

Och under våren kommer alltså regeringen att ge utredningen ytterligare uppdrag - nämligen om det går att förbjuda resor som sker i syfte att strida för en terrororganisation, något som anses mer komplicerat.

För Säpo, som idag för frivilliga samtal med personer som de får veta vill resa ner eller återvänder från strider i Syrien, skulle en sådan lag kunna få stor påverkan.

– Ja, såtillvida att frivilliga samtal blir ju svåra att hålla, då blir det snarare ett förhör inom ramen för en förundersökning. Sen är det klart att det kan ju möjligtvis ha den påverkan att de här resande blir mindre benägna att berätta för oss - det skulle kunna bli så, det får vi ju se - om vad de tänker och gör, och när de kommer hem vad de har gjort, säger Johan Sjöö, biträdande Säpochef.

Den utredning som just nu pågår ska presentera sina första förslag i sommar - och inrikesminister Anders Ygeman säger att han hoppas att en första lagändring kan komma i höst. Han ser det som naturligt att de frivilliga samtal Säpo har, framöver kan bli förhör. 

– Jag ser inte det här som något stort problem, utan det är naturligtvis så att är man misstänkt för brottslig verksamhet, då ska man kallas till förhör, säger Anders Ygeman.

En annan fråga som uppmärksammats är att anhöriga till personer som planerar att resa kommer att bli mindre benägna att höra av sig till myndigheterna vid en kriminalisering.

Wilhelm Agrell tycker att det är viktigt att inte gå för fort fram med eventuella lagändringar.

– Så det kräver ju att man ser till helheten, snarare än att reagera med någon sorts panikreaktion, att vi måste göra något, samhället måste kunna ingripa mot detta, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista