Datorsladdar på baksidan av en dator. Foto:Magnus Hjalmarson Neideman /TT.

Datorer kan ta över arbetsmarknaden i större skala

Allt mer avancerade jobb kan ersättas
1:26 min

Allt fler kvalificerade jobb kommer att försvinna i samband med att arbetsmarknaden datoriseras, det menar Anna Breman, analytiker på Swedbank.

– Det som vi har sett hittills är att det varit jobb med rutinartade inslag som lätt kan datoriseras som har försvunnit, det vi ser nu är att det är allt mer avancerade jobb som kan ersättas i framtiden, säger Breman.

Anna Breman pekar också på att mycket tyder på en allt mer uppdelad arbetsmarknad, där de med eftergymnasial utbildning har en fortsatt låg arbetslöshet, medan den är betydligt högre för dem som inte gått ut gymnasiet.

Redan i dag är skillnaden stor, men den kan bli större. Automatisering och datorisering kan komma att göra att allt fler avancerade arbetsuppgifter kan skötas av datorer.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet, släppte nyligen en rapport om att 450 000 jobb försvann i Sverige mellan 2006 och 2011 på grund av automatisering och digitalisering. Samtidigt tillkom en hel del arbetstillfällen.

– Det är den bästa gissningen, att det fortsätter i samma takt. Och det är också samma takt som en rad tidigare undersökningar som bättre försökte spå framtiden också ser framför sig. Men som sagt det är svårt att veta mer exakt, om man istället frågar sig hur vi ska förbereda oss, då är det mindre att fundera på hur snabbt jobb automatiseras, och mer hur snabbt skapar vi nya jobb istället, säger Fölster.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".