OECD: "Sverige en besvikelse"

OECD lämnade i dag över sin slutrapport om den svenska skolan. Andreas Schleicher, direktör för OECD:s utbildningsdirektorat och ansvarig för Pisa-undersökningarna var hård och rakt på sak.

– Sverige har gjort mig besviken. Jag kände till Sverige som ett land framstående på utbildning. Men i början av 90-talet förlorade Sverige sin själ, sa Andreas Schleicher när han inledde presskonferensen där rapporten presenterades.

Enligt utredningen är den svenska skolan i stort behov av omfattande förändringar. Lärarnas kompetens måste stärkas och läraryrket måste få högre status. Dessutom måste elevernas attityd i klassrummet ändras, anser OECD.

Andreas Schleicher återkom flera gånger till det svenska systemet med omfattande valfrihet i skolan. Han poängterade att ju större valfrihet som finns desto starkare måste skolsystemet vara.

Han menade också att många föräldrar i dag väljer skola åt sina barn på fel grunder och anser att föräldrarna måste få mycket mer information.

OECD anser också att svenska lärare arbetar för mycket ensamma, utan återkoppling på sitt arbete.

– Lön är viktigt, men att dela erfarenheter är bland det viktigaste för att lärare ska tycka om sitt jobb. I Sverige jobbar många lärare enskilt på egen hand, säger Andreas Schleicher.

OECD vill se en långsiktig personalpolitik för lärare och rektorer, och ett nytt institut som driver frågan. Institutet borde också se över lärarutbildningarna. OECD bedömer att kvaliteten skulle höjas med färre lärarhögskolor än i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista