Moderaterna vill satsa på tåget

0:54 min

Moderaterna vill satsa 1,4 miljarder per år på järnvägsunderhåll i sitt kommande vårbudgetförslag.

– Vi har använt för lite resurser totalt sett på att investera och hålla dem i gott skick. Det ser vi konsekvenserna av nu, säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesman Ulf Kristersson.

Han ger exempel på det dåliga underhållet ur den egna vardagen.

– Jag ser det personligen, som pendlar mellan Strängnäs och Stockholm, nästan varje dag är det ett problem.  I längden är det ett rejält tillväxthinder om våra stora orter inte kan fungera som tillväxtmarknader, säger han.

På onsdag presenterar Moderaterna sitt samlade budgetförslag där en av de största satsningarna handlar om järnvägen. Alliansen röstade i december ner regeringens budget med stora underhållssatsningar på 1,2 miljarder, men nu vill Moderaterna alltså gasa på. Ulf Kristersson igen:

– Vi fördubblade i princip underhållet när vi satt i regering, från knappt 40 till drygt 80 miljarder. Och nu tycker vi att det är dags att öka volymen, så vi lägger på ytterligare 1,4 miljarder på järnvägarna plus 300 miljoner för tung lastbilstrafik för att möjliggöra ännu större och tyngre transporter, säger Ulf Kristersson.