Ramberg: Därför lever DÖ ett tag till

Näringslivsfolk och delar av Moderaterna attackerar decemberöverenskommelsen och kräver att den rivs upp. I flera moderata länsförbund kommer krav på att överge överenskommelsen, och ett par moderata riksdagsledamöter hotar att göra myteri när riksdagen röstar om vårbudgeten.

Också ledande Kristdemokrater har uttryckt tvivel om överenskommelsen. Samtidigt vill många av allianspartiernas väljare att partierna ska börja samarbeta med Sverigedemokraterna.

Ändå kan Stefan Löfven nog sova gott om natten. Inte mycket talar för att decemberöverenskommelsen verkligen spricker den närmaste framtiden. Det finns flera skäl till det:

  • Decemberöverenskommelsen är inte, som det ofta sägs, bara till för att isolera Sverigedemokraterna. För de borgerliga, särskilt Moderaterna, handlar överenskommelsen framför allt om att bevara blockpolitiken och hålla ihop den borgerliga alliansen.

  • Kritikerna har inget gemensamt handlingsalternativ. Några vill samarbeta med Sverigedemokraterna, andra vill förhandla med Socialdemokraterna och en tredje grupp vill ha extraval.

  • Inget av dessa alternativ kan idag accepteras av någon borgerlig partiledning, än mindre samla alla fyra. Det är svårt att föreställa sig att Annie Lööf och Jan Björklund skulle sätta sig och förhandla med Jimmie Åkesson. Det är nästan lika svårt att tänka sig Ebba Busch och Annie Lööf förhandla om en budget med Stefan Löfven. Eller att Anna Kinberg Batra och Jan Björklund skulle längta efter en valrörelse i höst.
  • Det är visserligen teoretiskt möjligt att Moderaternas medlemmar på höstens partistämma tvingar partiledningen att ändra sig och bryta överenskommelsen. Då kan man kanske dödförklara den. Men så länge inte hela Alliansen gör likadant, och så länge de borgerliga partierna fortsätter att lägga fyra olika budgetförslag, kommer det inte att rubba regeringens möjligheter att få igenom sin ekonomiska politik.

En del debattörer menar att det borgerliga motståndet mot att samarbeta med Sverigedemokraterna är övergående. Dels därför att deras väljare vill ha samarbete och men också för att Sverigedemokraterna med tiden kommer att bli mer anpassade och kompromissvilliga. Då blir det också lättare för de borgerliga partierna att förhandla med Åkessons parti. Dessutom har ett par allianspartier börjat tala om en mer restriktiv invandringspolitik.

Mot detta talar den stora ideologiska klyfta som finns mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Det är inte, som det ofta sägs, SD:s nazistiska rötter som är det främsta skälet till att de andra partier inte vill samarbeta med SD. Utan deras nuvarande ideologi. Sverigedemokraterna är ett parti som kräver att de invandrare som släpps in i Sverige ska "överge sin identitet". Alla ska bli "svenskar". Det överskuggande värdet i SD:s samhällsbygge är "nationell identitet".

Det är mycket långt ifrån den liberala ideologi som genomsyrar allianspartierna. Som bejakar globalisering, invandring och borttynande gränser. En del gammelmoderater är nog öppna för samarbete, men de flesta borgerliga partiaktivister skulle se eftergifter till Sverigedemokraterna som ett nederlag för liberalism och upplysningstänkande. Det skulle skaka deras självbild.

Sverigedemokraterna har å sin sida inte visat några tecken på att tona ner sin ideologi i syfte att få till ett samarbete. Partiets agerande i vinterns budgetomröstning lyfter i stället fram invandringspolitiken som den enda riktigt viktiga frågan för partiet.

Sverigedemokraterna är inte ett parti som driver invandringsfrågan bara för att vinna röster. SD:s ledning har ideologiska drivkrafter och jobbar långsiktigt och tålmodigt för att förverkliga en plan att radikalt minska invandringen. Det är en viktig bakgrund till den borgerliga oviljan att ta partiets utsträckta hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista