M-bråk om DÖ inför öppen ridå

2:12 min

Överenskommelsen om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering får moderater att bråka inför öppen ridå. 

Igår deklarerade ju riksdagsledamoten Finn Bengtsson att han tänker bryta den så kallade decemberöverenskommelsen och rösta ja till alliansens budgetförslag i riksdagen senare i vår. Men nu får han kritik från den egna partikamraten Fredrik Schulte, som tycker att agerandet är ogenomtänkt.

– Ja, jag blev väldigt besviken, säger Fredrik Schulte.

Vad är det exakt som gör dig besviken?

-- Det som gör mig besviken är att släppa decemberöverenskommelsen, utan att presentera ett alternativ för hur Sverige ska styras långsiktigt. Det kommer bara att leda till politisk instabilitet, nyval, och regeringsskiften. Och det kommer i sin tur bara att skada Sveriges ekonomi ännu mer än den jobbfientliga politik som regeringen står för, säger han.

Moderata riksdageldamoten Finn Bengtsson har tonat fram som en av de hårdaste kritikerna till decemberöverenskommelsen, det vill säga uppgörelsen om hur Sverige ska kunna styras av en minoritetsregering.

Frågan diskuteras intensivt i Moderaterna, där bland annat Finn Bengtssons eget länsförbund Östergötland, har ställt sig bakom kravet att hela uppgörelsen ska rivas upp. Och Finn Bengtsson har för egen del deklarerat att han ska trotsa partiledningen och hela alliansen och rösta ja till de borgerligas budgetförslag, som är det första tillfälle när den här uppgörelsen sätts på prov.

Tvärtemot vad de borgerliga partierna förbundit sig till när dom slöt decemberöverenskommelsen, tänker han inte lägga ner sin röst. Så här sa Finn Bengtsson i Ekot igår.

– Det finns ett mycket starkt missnöje mot Decemberöverenskommelsen och det är viktigt att vi i riksdagen - så många vi nu blir - också markerar och visar att vi står bakom och stödjer det missnöjet

Men Moderaternas riksdagsledamot Fredrik Schulte beklagar agerandet från partikollegan. Det interna motståndet mot decemberöverenskommelsen kommenterar han så här.

– Ja, jag tror att vi får vara självkritiska och konstatera att vi har varit väldigt dåliga på att förklara vad som är bakgrunden till att vi har ingått decemberöverenskommelsen. Och det handlar just om att politisk instabilitet kommer att skapa ekonomisk instabilitet.

För Moderaternas gruppledare i riksdagen, Jessica Polfjärd, är det ingen nyhet att Finn Bengtsson är starkt kritisk till decemberöverenskommelsen.

– Det är ju ett uttalande som Finn Bengtsson har gjort, han har gjort det i media. Vi kommer att talas vid naturligtvis, för det är Finn Bengtssons hållning, det är inte Moderaternas ståndpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista