Amnesty larmar om oljefatsbomber över Aleppo

2:27 min

Det begås upprepade krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter i den syriska staden Aleppo, både av regeringsstyrkor och oppositionsgrupper,  det skriver Amnesty International i en ny rapport. Särskilt allvarligt ser Amnesty på användandet av så kallade oljefatsbomber, som de menar släpps från regeringens helikoptrar.

– Invånarna kan se bomberna falla genom luften. De har vanligtvis runt två minuter på sig från att bomberna släpps från helikoptrarna innan de når marken, säger Nicolette Boehland. huvudansvarig för Amnesty Internationals rapport om situationen i Aleppo.

– Många invånare berättade för mig om hur de väntade på att dö, att inte veta var de ska springa, och hur de alltid ser upp mot himlen för att försöka lista ut var helikoptrarna är, fortsätter Nicolette Boehland.

En oljefatsbomb består av ett oljefat eller någon form av cylinder och är fylld med sprängämnen och skrot. Bomberna exploderar när de når marken och människorättsorganisationer beräknar att över 3 000 civila i Aleppo dödats av sådana bomber sedan början av förra året. Regeringssidan pekas ut som ansvarig, men president Bashar al-Assad har förnekat anklagelserna.

Amnesty International har särskilt granskat åtta attacker i Aleppo där bland annat skolor och sjukhus drabbats av oljefatsbomber.

– Det visar att regeringen upprepat och systematiskt går till attack mot hjärtat av det civila livet. De går till attack mot hem, sjukhus och skolor, säger Nicolette Boehland.

I rapporten intervjuas drygt hundra personer som bor i, flytt från eller arbetar i Aleppo. Flera beskriver att de oroas över vad de kallar dubbelattacker. Det innebär att en oljefatsbomb släpps och efter en stund, när räddningsarbetare kommit till platsen, en till. Det beskrivs även hur både regeringssida och oppositionsgrupper gör sig skyldiga till andra övergrepp, i form av till exempel tortyr och kidnappningar.

Amnesty International vädjar i rapporten om ett stopp för attacker mot civila i Aleppo och Syrien. De vädjar också till FN att se till att den resolution som kräver ett stopp för oljefatsbomberna följs.

De människor som finns kvar i Aleppo lever under fruktansvärda villkor, enligt Nicolette Boehland.

– Det verkar som att de som finns kvar håller på att tappa hoppet. De håller på att tappa hoppet om att omvärlden kan agera, säger hon.

Länk till Amnestys rapport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista