Robotar tar över kontorsjobb

1:35 min

När man talar om robotisering tänker man väl mest på industrirobotar inom tillverkningsindustrin. Men nu börjar robotar också ta över kontorsjobb. Och utvecklingen kan gå fort.

– Det är ju bara programvara. Fungerar programvaran kan alla branscher ta till sig den. I fabriker är det ju kapital som ska till. Robotarna ska köpas in och de ska installeras. Men tjänstesektorn är mycket enklare att automatisera. Och det kan gå väldigt snabbt, säger Gunnar Karlsson, professor på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Robotisering av administrativa uppgifter på kontoren handlar inte om robotar som man normalt föreställer sig dem. Det förklarar Ulla Hemmi, Sverigechef för finländska Opus Capita som säljer automatiseringssystem för tjänstesektorn.

– Nej, det är klart alla tänker ju på den här mekaniska armen som ska göra någonting istället för människan, gärna på en fabrik. Medan då mjukvaruroboten inte är något annat än ett program.

Varför kallar ni det för robot om det nu istället handlar om ett dataprogram?

– För att det gör något i människans ställe. Det är därför de heter robotar. Det är det som är det gängse begreppet i IT-världen.

Det mjukvarurobotarna gör är monotona administrativa jobb som i dag ofta utförs av kvalificerade ekonomer. Deras kompetens kan nu utnyttjas bättre, säger Ulla Hemmi som tror att nya jobb kommer istället för de som ersätts av mjukvarurobotorna, speciellt inom IT-området.

– IT-området som sådant utvecklas ju hela tiden. Så det kommer att komma saker som vi inte ens kan stava till idag.

Professor Gunnar Karlsson är lite mer bekymrad.

– Ja, jag är orolig faktiskt att även om det på sikt skulle komma nya jobb, att det inte kommer lika snabbt som det behövs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista