I fjol fick nästan 6 000 svenskar rätt till skuldsanering. Foto: Jessica Gow/TT.
I fjol fick nästan 6 000 svenskar rätt till skuldsanering. Foto: Jessica Gow/TT.

Skuldsanering oroar inkassobolag

"Betalningsmoralen i samhället sjunker som en sten"
1:55 min

Senare i år planerar regeringen att lägga fram förslag som ska göra det lättare att få skuldsanering. En lagändring som kan få negativa effekter, anser inkassobolaget Intrum Justitias koncernchef Lars Wollung som tycker att det SKA vara mycket svårt att få skuldsanering.

– Annars tror jag att betalningsmoralen i ett samhälle sjunker som en sten, så det ska inte vara lätt att få en skuldsanering. Jag talar absolut i egen sak, men beviset är att i de samhällen där du har svårt att få skuldsanering har kortare betalningstider. Det ger i slutändan bättre tillväxt och lägre arbetslöshet, säger Lars Wollung. 

I fjol fick nästan 6 000 svenskar rätt till skuldsanering, en jobbig process som pågår som innebär att personen betalar av så mycket som möjligt av sina skulder i fem år. sedan raderas alla skulderna.

Inom inkassobranschen råder det delade meningar om skuldsaneringens framtid. Vissa tycker som Lars Wollung att det fortsatt ska vara väldigt svårt att få sina skulder avskrivna.

Andra tycker att reglerna måste mildras.

De överskuldsatta beskriver ofta sin situation som ett fängelse. Gävlebon Dan har ungefär två miljoner i skulder efter en konkurs på 90-talet. Dröjsmålsräntorna gör att skulden växer snabbt. 

– Du blir livstidsdömd, hade jag tagit någon av daga hade jag varit ute efter 20 år och fri. Man kan aldrig bli det som evighetsgäldenär, säger Dan. 

Den nederländska forskaren Marieke Bos som forskar om skuldsättning i Sverige tycker att den svenska lagen borde vara mer förlåtande och göra det enklare att få skuldsanering.

– Förlåtelse gynnar samhället. Det är väldigt kostsamt för den här gruppen av människor att vara utanför samhället så länge, säger Marieke Bos. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".