Antalet arbetslösa ungdomar minskar

1:03 min

Arbetslösheten fortsätter att minska, men i ett svagare tempo jämfört med tidigare, visar nya månadssiffror från Arbetsförmedlingen. Däremot sjunker arbetslösheten bland ungdomar mer än tidigare.

Arbetsmarknaden stärks, men inte lika mycket som tidigare.

I slutet av april var 366 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är 11 000 färre än för ett år sen. Arbetslösheten går alltså fortfarande ner, men i en långsammare takt än tidigare.

Men för unga finns det en positiv trend. Arbetslösheten för ungdomar minskar mest av alla kategorier.

I slutet på april var 70 000 personer mellan 18 och 24 år inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen, jämfört med 80 000 för ett år sen.

Antalet ungdomar som söker jobb hos Arbetsförmedlingen är nu på den lägsta nivån på sex år.

Samtidigt växer gruppen långtidsarbetslösa, som befinner sig i fas3. Där är de som varit arbetslösa längst av alla, i minst två år.

Regeringen vill avveckla den fasen. I april var 36 500 personer i Fas3, den högsta siffran hittills. Även för personer födda utanför Sverige ökar arbetslösheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista