Flera EU-länder vill se bättre grisskydd

2:27 min

Sverige gör gemensam sak med stora grisköttsproducerande länder som Danmark och Tyskland för att förbättra djurskyddet för framför allt grisarna i EU:s medlemsländer.

Inför mötet med EU:s jordbruksministrar så vill länderna att EU:s 14 år gamla grisdirektiv ska förändras. Det välkomnas av grisbonden Staffan Olofsson i Eskelhem på Gotland.

– Rent spontant är det ju positivt givetvis att de närmar sig oss, för vi har ju hela tiden efterfrågat lika spelregler, säger Staffan Olofsson.

 På vilket sätt är ni bättre då?

 – Våra grisar har ju det mycket bättre, vi vet ju till exempel det här med svanskupering.

Samtidigt som Staffan Olofsson går på sin gård med 1 200 suggor i Eskelhem på Gotland så pågår mötet med jordbruksministrarna i Bryssel.

Den svenska produktionen av griskött har minskat med ungefär lika mycket som importen. De senaste 15 åren har det totala antalet slaktsvin i Sverige minskat från 3,3 miljoner grisar per år till ungefär 2,5 miljoner grisar idag.

Förklaringen som anges är att konsumenter hellre köper billigare griskött som importeras från bland annat Danmark och Tyskland. I till exempel Danmark får man fixera suggorna flera veckor i sträck för att undvika att mamman ska ligga ihjäl sina kultingar. Boxarna är också mindre och danska grisbönder klipper rutinmässigt svansarna av kultingarna eftersom de annars biter knorrarna av varandra i brist på strö att böka med.

I brevet som skickats till kommissionen från Danmark, Tyskland, Nederländerna och Sverige inför mötet, så talas det om hur stor en flock grisar får vara. Men också om hur grisstallarna ska se ut och problemen med dom avbitna svansarna. Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht sa inför mötet med EU:s jordbruksministrar idag att han har stora förhoppningar på att djurskyddet ska kunna förbättras, bland annat när det gäller svanskuperingen.

– Det finns ju länder som inte följer det och där måste man beivra det här. Tänk att Danmark nu har skrivit på det här nu, det är ju en framgång om något, säger landsbygdsministern.

Och Sven-Erik Bucht är mycket nöjd med att stora grisköttsproducerande länder som Danmark, Tyskland och Nederländerna nu gör gemensam sak med Sverige genom att försöka få en förändring av av det så kallade grisdirektivet från 2001. Det har gått många år nu och det är dags för en förändring enligt Bucht.

– Det är ju fantastiskt att få de här länderna att inta en sån här position, länder som haft en annan syn tidigare. Det är en framgång och det här kommer vi fortsätta driva, säger Sven-Erik Bucht. 

– Att höja djurskyddet i hela EU, det är en sak som är viktig för konsumenterna som efterfrågar högkvalitativa varor från länder där man inte slarvar med djurskyddet. Och när vi ser att fler och fler länder kommer med på båten, varför inte göra den här typen av deklarationer? Jag är inte främmande för flera deklarationer med flera länder inblandade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista