Personer i fas 3 ökar - regeringen lovade att skrota återgärden

1:15 min

Det totala antalet arbetslösa minskar samtidigt som de långtidsarbetslösa blir allt fler. Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen är nu rekordmånga inskrivna i det hårt kritiserade fas 3, såhär kommenterar Mattias Bouvari, regiondirektör på Arbetsförmedlingen siffrorna:

– I huvudsak så är det människor som är lite äldre, nyanlända, personer som kanske har någon funktionsnedsättning. Sen finns det ytterligare en faktor som är central i det här och det är oavsett hur vi bryter ner statistiken är utbildning en viktig faktor, säger Bouvari.

Antalet personer i fas 3, eller sysselsättningsfasen som den nu heter, var i april uppe i 36 500 personer. Detta trots att regeringen lovat att ta bort den hårt kritiserade åtgärden.

Ett första steg skulle tagits redan i höstas men planerna stoppades när Alliansens budget gick igenom. Sysselsättningsfasen inträder efter drygt 2 och ett halvt års arbetslöshet när jobb och utvecklingsgarantin går in i sin tredje fas. Gruppen kommer allt längre ifrån arbetsmarknaden och nu eftersöks mer individuellt anpassade insatser för att få ner siffrorna.

Anders Forslund på IFAU, Institutet för arbetsmarknads och utbildningspolitisk forskning är skeptisk till om siffrorna kommer gå att vända.    

– Jag tror att det problem som fas 3 en gång i tiden kom till för att lösa kommer inte att försvinna av sig själv. Utan vi kommer att ha en större eller mindre grupp av personer som har svårt med att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Forslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista