Vill ha förhandlingar om skärpta straff

2:23 min

Justitieminister Morgan Johansson (S) bjuder in Moderaternas Beatrice Ask till förhandlingar om skärpta straff efter att Alliansen och Sverigdemokraterna krävt straffskärpningar på en rad områden. Nu vill justitieministern diskutera hårdare tag mot allvarliga våldsbrott och bostadsinbrott.

– Där vet jag att riksdagens majoritet verkligen vill trycka på att det här ska igenom. Här finns ju också färdiga utredningsförslag. Jag skulle gärna vilja bjuda in Beatrice Ask, justitieutskottets ordförande, för att diskutera de frågorna, säger Morgan Johansson (S).

Vad är din tanke med sådana samtal?

– Att vi ska komma överens om långsiktiga förutsättningar för hur vi ska se på de frågorna. Jag och Beatrice Ask har kommit överens tidigare, jag tror att vi ska kunna göra det nu också.

Sedan maktskiftet i höstas har riksdagen röstat igenom över 100 krav på regeringen, i form av så kallade tillkännagivanden.

Flest uppmaningar, sammanlagt 29 stycken, har kommit från justitieutskottet.

Många handlar om att oppositionspartierna vill ha hårdare straff, till exempel för människohandel, men också införa nya brottsrubriceringar som en kriminalisering av identitetsstölder.

Justiteiminister Morgan Johansson bjuder nu in justiteutskottets ordförande, moderaten Beatrice Ask, till samtal i maj.

På dagordningen står det att justitieutskottets krav om skärpta straff för allvarliga våldsbrott som grov misshandel och dråp ska genomföras.

Morgan Johansson är i dag inte beredd att tillmötesgå riksdagens krav utan diskussion, bland annat för att det finns kritik från remissinstanser.

– Samtidigt är det här en av de frågor som riksdagsmajoriteten har tryckt på allra mest och det måste jag ju faktiskt ta hänsyn till. Så det tycker jag att vi ska vara beredda att förhandla om, säger han.

Är du beredd att skärpa straffen i enlighet med de här förslagen?

– Vi får se var vi landar någonstans i en sådan här förhandling. När vi båda, den förra justitieministern och jag, sätter oss ned och tittar på hur remissutfallet har blivit, så tror jag att vi ska komma överens om en bra lösning.

Justitieministern vill även diskutera uppmaningen från Alliansen och Sverigedemokraterna om att införa en ny brottsrubricering, inbrottsstöld, med ett minimistraff på ett år. Morgan Johansson säger dock inte ja till tillkännagivandet rakt av.

– Jag har förståelse för att man vill lägga större tonvikt vid den kränkning som det kan innebära att få sitt hem utsatt för ett inbrott. Sen finns det olika typer av lagtekniska vägar man kan gå, men det ska vi nog kunna knäcka, säger Morgan Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista