En gravid kvinna som håller om sin mage. Foto. Hasse Holmberg/TT
Foto. Hasse Holmberg

Hormonstörande ämnen oroar

2:27 min

Det finns ett samband mellan gravidas exponering för så kallade perflourerade ämnen, som finns i bland annat vattenavvisande material i kläder och skor, och låg födelsevikt hos barn. Det har forskning kunnat visa.

– Jag skulle vilja säga att det sambandet är så gott som fastlagt, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsa vid Karlstad universitet. Det finns ett tiotal välgjorda studier i världen som visar att exponering för perflourerade ämnen under graviditet är kopplat till en lägre födelsevikt.

Låg födelsevikt är en riskfaktor för en rad hälsoproblem senare i livet, bland annat hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och högt blodtryck. Men forskningsresultat tyder nu på att barn som föds med låg födelsevikt, men som snabbt ökar i vikt under spädbarnstiden, är en riskgrupp i sig, säger Carl-Gustaf Bornehag.

– Det som förefaller vara en större riskfaktor för ohälsa senare i livet det är att man är född liten och sedan växer till ganska snabbt, säger han.

För att förstå kemikaliernas påverkan på oss människor krävs omfattande studier över lång tid. Från Karlstad universitet koordineras Selmastudien, som följer närmare 2000 barn som nu är sju år gamla, från tidigt fosterstadium. I studien ingår nu att utreda om exponering för perflourerade ämnen under tidig graviditet har ett samband med låg födelsevikt och snabb tillväxt, något man tror skulle kunna vara en orsak till fetma.

En viktig del i forskningen, säger Carl-Gustaf Bornehag, är att studera könsskillnaderna, eftersom ämnena kan ha könshormonsliknande egenskaper. I hans och hans forskargrupps forskning har man också sett samband mellan exponering för ftalater, som bland annat finns i mjuk plast, under tidig graviditet, och ofullständig könsutveckling hos 21 månader gamla pojkar.

Det har också kommit flera studier som pekar på att mänsklig spermiekvalitet har blivit sämre de senaste decennierna och förekomsten av missbildningar i de manliga könsorganen har ökat. Carl-Gustaf Bornehag menar att det är dags att titta enskilt på pojkar och flickor när det gäller flera av de stora folkhälsoproblemen bland barn, eftersom den troliga påverkan av kemikalier drabbar pojkar och flickor så olika.

– Flera av de hälsoutfall som vi är intresserade av, och som egentligen är de stora folkhälsoproblemen bland barn, alltså neurologisk utveckling, autism, neuropsykiatriska diagnoser, är vanligare bland pojkar, säger Carl-Gustaf Bornehag. Astma och allergi är också mycket vanligare bland pojkar. Övervikt och fetma, där finns också könsskillnader. Det här måste vi lära oss mycket mer om, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista