Nordkorea, Hyon Yong-chol
Nordkoreas försvarsminister Hyon Yong-chol uppges ha avrättats med en luftvärnskanon på uppdrag av diktatorn Kim Jong-un. Foto: Jon Chol Jin/Sun Chung-Tah/Kin Cheung/TT

Avrättad - med luftvärnskanon

1:19 min

I Nordkorea har landets försvarsminister, Hyon Yong-chol, avrättats. Detta enligt uppgifter från Sydkoreas underrättelsetjänst. Hyon ska vara den senaste i en lång rad högt uppsatta politiker i Nordkorea som rensats ut av landets ledare Kim Jong-un.

Hyon var en av de mäktigaste personerna i Nordkorea. Men att vara mäktig är på intet vis en garanti för ens personliga säkerhet i den kommunistiska diktaturen.

För bara några veckor sedan kom till exempel uppgifter om att femton högt uppsatta tjänstemän avrättats.

Hyon ska ha fallit snabbt. Så sent som i förra månaden deltog han i en säkerhetskonferens i Moskva. Men i slutet av april föll han i onåd och greps.

Det hävdar i alla fall Sydkoreas underrättelsetjänst, som även påstår att det därefter bara tog några dagar innan han, utan någon rättegång, blev avrättad - med en luftvärnskanon.

Det är ett synnerligen kraftfullt vapen, och det kan inte ha varit så mycket kvar av Hyon efter avrättningen. Och det var nog precis det som var meningen. Avrättningen utfördes nämligen inför publik. Hundratals personer ska ha bevittnat det morbida spektaklet.

En talesperson för Sydkoreas återföreningsministerium har sagt att avrättningen syftade till att ingjuta rädsla i andra potentiella motståndare till Kim Jong-uns maktinnehav.

Hyon klättrade i karriären under Kim Jong-uns fars styre, Kim Jong-il. Han överlevde maktskiftet och fortsatte att bli allt mäktigare.

Det är oklart exakt varför han nu avrättats. Men enligt sydkoreanska underrättelsekällor ska han vid ett flertal tillfällen ha uttryckt missnöje med Kim Jong-un.

Han råkade även slumra till under ett möte organiserat av Kim Jong-un - något som ska ha förargat den unge diktatorn.

Oavsett vad anledningen var så går Kim Jong-uns budskap inte att missförstå: "Rätta in er i ledet, annars trasar jag sönder er med en luftvärnskanon."

Det är mycket svårt att veta vad som händer i maktens korridorer i Pyongyang. Men det går nog med säkerhet att konstatera att nordkoreanska politiker lär se till att hålla sig vakna under Kim Jong-uns möten framöver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista