Tusentals flyktingar till havs i Sydostasien – tillåts inte komma iland

2:30 min

I ranka båtar utanför Thailand, Malaysias och Indonesiens kuster driver nu mellan 6 000 och 20 000 människor som flytt från Burma och Bangladesh uppger flyktingorganisationer.

De tillåts inte komma i land i något av länderna. I går skickade Malaysia ut två båtar med flera hundra migranter ombord. En annan båt utan fungerande motor ligger strax utanför Kho Lipe i Thailand med flera hundra Rohingyas flyktingar ombord, de sägs ha flutit runt på havet i flera månader.

Utan vatten och mat har desperata människor börjat dricka sin egen urin då inget annat funnits. Andra har som sista utväg kastat sig i havet och försökt simma i land men har varit för svaga och drunknat.

Minst 25 000 människor har flytt från Burma och Bangladesh i ranka båtar i år men först nu har det kommit upp i ljuset då de tidigare förts i land i Thailand via människosmugglare. I gränslandet till Malaysia har de hållits i fängelseliknande läger tills någon anhörig i hemländerna betalt stora summor pengar för att de ska släppas vidare.

Det här har varit en extremt lönande affär för flyktingsmugglarna, som ofta visat sig vara lokala politiker, statsanställda och poliser. I går hittades ytterligare ett läger mitt i djungeln med 19 gravar och plats för minst 1 000 människor.

Nu har den Thailändska militären fått i uppgift att stoppa denna flyktingväg efter att den officiellt avslöjats. Många tror att militären redan innan kände till och deltog i denna flyktingtrafik då just de södra provinserna i Thailand är de mest militariserade i landet.

Nu finns mellan 6 000 och 20 000 människor ute på havet enligt Arkan Projektet som spårar flyktingströmmen i Andamanhavet. Sedan förra helgen har över 1 500 strandat i Indonesiska Aceh och på den Malysiska ön Langkawi. Sedan dess har båtarna inte tillåtis att komma i land.

Enligt Human Rights Watchs Asienchef Phil Robertsson så spelar de tre länderna ett farligt pingpong spel med båtarna. I går sa den Thailändske premiärministern Pryuth att de ser över möjligheterna att bygga en temporär flyktingförläggning i södra Thailand.

Men det kommer bara att vara en tillfällig lösning. Vi kan inte ta emot alla dessa människor. De måste åka hem igen sa Pryuth.

Men eftersom Rohingyas är statslösa kommer de inte att släppas in i Burma igen, så detta är ingen lösning enligt den före detta malaysiske utrikesministern Syed Hamid Albar.

– Burma måste vara med och lösa den här krisen innan fler dör där ute på havet, sa Syed Hamid Albar som i dag arbetar med Rohingyasfrågan.