Villa
Foto: Ragnhild Haarstad/Fredrik Persson/TT

Amorteringskrav på bolån fortfarande på dagordningen

Ullenhag: Öppen för att höra hur man tänker
1:41 min

Finansmarknadsminister Per Bolund har bjudit in allianspartierna på onsdag i nästa vecka.

Folkpartiets ekonomiskpolitiske talesperson Erik Ullenhag om förväntningarna på mötet.
– Till att börja med att lyssna på vad regeringen har för idéer på området. Vi har väldigt olika besked från Magdalena Andersson och Per Bolund. Jag förväntar mig få en samlad bild av vad regeringen vill.

Sedan Finansinspektionen i april meddelade att de inte anser sig ha rättsliga möjligheter att införa amorteringskrav på bostadslån, en broms regeringen velat ha för att minska hushållens stigande skuldsättning, är det oklart vad som kommer att hända.

Finansmarknadsministern har pratat om att gå fram med lagstiftning kring amorteringskrav, och hur ränteavdragen skulle kunna förändras, men har hela tiden upprepat att framtida lösningar måste tas fram i samråd med oppositionen.

Men Socialdemokraternas linje har samtidigt varit att inte röra ränteavdragen, någonting Folkpartiet som var med om att skapa grunden till dagens skattesystem ställer sig bakom.

Nästa vecka har Bolund bjudit in allianspartierna till ett möte på onsdagen som ska handla om hur man kan gå vidare med amorteringskrav på bostadslån, och om Finansinspektionen ska få ett nytt stärkt mandat att genomföra förslaget.

Alliansföreträdare Ekot varit i kontakt med är noga med att påpeka att man inte går till mötet i förhandlingssyfte, utan att man ser mötet på onsdag som ett rent informationstillfälle.

– Jag är öppen för att höra hur man tänker. Alla hade ju väntat sig att ett amorteringskrav skulle komma. När då rättsläget är osäkert är en väg att gå att ge Finansinspektionen den möjligheten, säger Erik Ullenhag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".