Skräckbilder från flyktingbåtar i Indiska oceanen

1:52 min

Tiotusentals människor från Bangladesh och Burma flyr undan förtryck och ekonomiskt elände. Men Thailand, Malaysia och Indonesien vägrar hårdnackat att låta flyktingbåtar gå i land - trots uppmaningar från FN om att de måste rädda människor som riskerar att dö på havet.

Sedan militären stoppat människosmugglarleden genom Thailand är nu flyktingarna fast ute på den Indiska Oceanen. Efter månader ute till havs är de nu allt mer än desperata.

En båt med över 800 människor ombord räddades idag när den var på väg att sjunka utanför Sumatras kust. Fiskare trotsade den Indonesiska regeringens förbud att låta flyktingarna komma i land.

Många flyktingar hade sår på kropp och i huvudena. De berättade att slagsmål hade brutit ut ombord och att man försökt slänga av folk för att rädda sig själva när båten började ta in vatten. De hade då befunnit sig ute till havs i flera månader.

TV-bilder på båten visar flera hundra människor som desperat försöker bli räddade. De dricker sitt eget urin för att det inte finns något vatten längre.

En helikopter flyger över båten och när mat och vattenflaskor släpps ner i havet slänger sig folk handlöst i för att fånga upp förnödenheterna.

En man är så hungrig att han hängandes i ett rep vid båten sliter upp nudelpaketet och äter dem råa.

Denna ström med flyktingbåtar från Burma och Bangladesh beror på att Thailand stängt den människosmugglarled som gick genom Thailand till Malaysia och som de senaste åren har tagit emot över 150 000 flyktingar och asylsökanden.

De flesta tillhör den muslimska, statslösa, gruppen Rohingyas som Burma inte vill erkänna som medborgare i landet - trots att de bott där i generationer.

Burmas hållning är oacceptabel, säger Syed Hamid Albar, tidigare utrikesminister i Malaysia, numera talesperson för Rohingyas.

– Burma måste ta ett ansvar för sin befolkning, säger han.

Men landet vägrar att ens delta i det möte som Thailand har kallat till om drygt två veckor.

"Det här är inte vårat problem", svarar ansvariga i Burma.