Slussen, 2015
1 av 4
Foto: Stockholms kommun
Slussen, 2015,
2 av 4
Skiss över nya Slussen. Foto: Stockholms kommun
Slussen, 2015
3 av 4
Foto: Stockholms kommun
Slussen, 2015
4 av 4
Foto: Stockholms kommun

Nya Slussen börjar byggas nästa år

1:46 min

Det omdiskuterade bygget av Nya Slussen i Stockholm kommer att dra igång nästa år och bli klart 2022. Den styrande majoriteten i Stockholms stadshus är överens och det slutgiltiga beslutet fattas i oktober.

– Nu kör vi igång, säger en glad Karin Wanngård, som är Socialdemokratiskt finansborgarråd i Stockholm. Vi fattar inriktningsbeslutet i juni och sen kommer frågan upp i fullmäktige i höst.

Projektet Nya Slussen har diskuterats i mer än 20 år. Vad ska man göra med det snart 80-åriga Slussen, ska det renoveras eller byggas om?

För fyra år sedan beslutade kommunfullmäktige till slut att Slussen skulle rivas och byggas om, med byggstart 2013. Men debatten fortsatte, processen fördröjdes och en omräkning visade att projektet kommer att kosta 10 miljarder istället för 8 miljarder kronor, som man först trodde.

Efter valet i september beslutade den vinnande rödgrönrosa majoriteten att frysa bygget och utreda den plan som den tidigare Alliansmajoriteten hade godkänt. Nu har de styrande läst utredningen och bestämt sig, Nya Slussen ska börja byggas nästa år. Karin Wanngård anser att det ändå var nödvändigt att bromsa processen efter valet.

Som oppositionsledare var jag oerhört kritisk till den minimala insyn vi fick i projektet. Och med en oberoende expertgrupp så fick vi i den nya majoriteten insyn, säger Wanngård.

Fördröjningar brukar kosta pengar.

– Ja, det gör de. Det därför det är oerhört viktigt att vi nu går igång, men det är också oerhört viktigt att jag som finansborgarråd har stor insyn i projektet, och det har jag nu.

Projektet Nya Slussen har många kritiker. En del hävdar att det räcker med att renovera befintliga Slussen, andra anser att man förstör stadslandskapet och försämrar vyerna.

– Jag har respekt för dem som kritiserat projektet, men nu har vi ett Slussen som faktiskt håller på att falla ihop, säger Karin Wanngård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista