Specialstyrkor från USA dödade ledare i IS

1:41 min

USA:s försvarminister meddelade idag att amerikanska specialstyrkor dödat en man som uppges vara en betydelsfull ledare i den så kallade Islamiska Staten. Räden genomfördes med amerikanska soldater på marken i östra Syrien.

Mannen, som USA identifierar som Abu Sayyaf, uppges ha haft inflytande över såväl militära operationer som ekonomiska beslut om den olje- och gashandel som finansierar en del av terrororganisationen IS verksamhet.

Räden genomfördes i östra Syrien, utan stöd av den syriska regeringen understryker Vita Huset, men i samarbete med Irak.

Operationen beskrivs som riskfylld av militära experter och av Pentagons och Vita Husets pressmeddelanden presenteras avsikten som att ta Abu Sayyaf till fånga.

Det lyckades alltså inte utan han dödades i en eldstrid. Det finns redan spekulationer om att USA:s mål var att tillfångata en högre uppsatt person, som visade sig inte vara på plats.

USA är ledande i den allians som bekämpar IS i Syrien genom flygbombningar.

Att USA genomförde räden mot IS-ledaren med soldater på marken och tog en större riskt än att attackera med en drönare, ett förarlöst flygplan, förklaras av utomstående analytiker med att ett det centrala målet med operationen var att säkra viktig information.

Enligt obekräftade medieuppgifter här tror USA att Abu Sayyaf stod i direkt kontakt med IS-ledaren al-Baghdadi.

Enligt nyhetsbyrån Reuters dödades ytterligare drygt tio IS-medlemmar vid räden. De amerikanska soldaterna, som inte led några förluster, har tillfångatagit Abu Sayyafs hustru som misstänks vara medlem av IS och "spelat en betydelsfull roll i dess terroristaktiviteter".

I räden fritogs också en yazidisk kvinna som antas ha hållits som sexslav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista