Isabella Lövin
Foto: TT

MP: En femtedel av biståndsbudgeten ska gå till flyktingmottagande

1:30 min

Sverige använder allt mer av biståndet för att bekosta flyktingmottagande i Sverige. 22 procent av biståndet går i år till flyktingkostnader.

Miljöpartiet har länge kritiserat detta, biståndsminister Isabella Lövin säger att regeringen ska försöka få ner kostnaderna.

– Vi har en ansträngd budgetsituation där vi tyvärr inte kan se på nåt annat sätt. Vi för diskussioner i regeringen också om hur man kan få ner kostnader som är höga på grund av långa handläggningstider. Vi har höga schablonkostnader. Det borde gå att få ner kostnaden så att vi får ner procenten utan att vi tummar på asylrätten, säger Lövin.

I regeringsställning har Miljöpartiet gått med på att använda över en femtedel av biståndsbudgeten till flyktingmottagandet i Sverige. Mer än Alliansen använde. Trots att partiet i opposition var mycket kritiska till detta. Det var att ställa utsatta grupper mot varandra, fattiga mot flyktingar, sa man då.

I sin regeringsförklaring lovade Stefan Löfven att alla politiska beslut som fattas ska ta hänsyn till mänskliga rättigheter i världen och fattigdomsbekämpningen i världen. Biståndsorganisationer har undrat om det betyder stopp för vapenexport också till fattiga länder.

– Alla länder på jorden har rätt till ett försvar. Det är inte så att om man är mottagare till bistånd har rätt till en armé eller ett försvar. Om man uppfyller demokratikriterierna finns det inget skäl till varför man inte ska kunna köpa vapen från ett annat land, säger Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista